Kávéfőzőre már nem futotta a mentőknek az EU-támogatásból

A helyi önkormányzattól kért asztalra, ágyra, tányérra, pohárra és egyéb berendezési tárgyakra nettó egymillió forintot az Országos Mentőszolgálat, hogy megnyithassa a tervezett 22 új mentőállomásból az elsőt, Bátaszéken. A berendezésre ugyanis már nem futotta az uniós támogatásból.
Magyarország még 2009-ben kapott az Európai Uniótól 11 milliárd forintot 22 új mentőállomás megépítésre, továbbá 60 felújítására, valamint mentőautók cseréjére. Az épületeknek az eredeti határidő szerint már 2014 augusztusára el kellett volna készülniük, ám a 22 új mentőállomásból mindeddig egyetlenegy készült el a Tolna megyei Bátaszéken.
A minap átadott bátaszéki mentőállomást valójában a helyi önkormányzat rendezte be

A minap átadott bátaszéki mentőállomás berendezéséhez is hozzájárult a helyi önkormányzat

Mártonfai Dénes / Népszabadság

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint viszont ez sem volt problémamentes. Ide a kormány 2006 óta ígérte a mentőt, így nagyon örültek, amikor tavaly kora ősszel már föl is vonult a helyhatóság által biztosított telken a kivitelező. Előbb az döbbentette meg a falu elöljáróit, hogy az amúgy is mély fekvésű terület terepszintjét még mélyebbre ásták az OMSZ által megbízott építők. Hiába figyelmeztették a kivitelezőket, hogy erre a területre óriási mennyiségű csapadék gyűlhet össze a környező területekről, és ezért egy kiadósabb eső elzárhatja a mentőállomást a külvilágtól, a munkások ragaszkodtak hozzá, hogy a mélyített területre alapozzanak. Végül az a kompromisszum született, hogy az önkormányzat a saját költségén vízelvezető árkot épített a tervezett mentőállomás köré.

A második meglepetés akkor érte a képviselő-testületet, amikor a mentőszolgálat mintegy negyven berendezési tárgy beszerzéséhez kért nettó egymillió forintos segítséget, egyebek mellett hatszemélyes étkészletre, egymásba csúsztatható üvegpoharakra, kávéfőzőre, ágyra, lepedőre, asztalra, lombseprűre, falvédőre.

Lapunknak Bozsolik Róbert polgármester azt mondta: ennyi pénzük nem volt, de kétszázezer forinttal hozzájárultak a mentőállomás berendezéséhez. Az összeget nem címkézték meg, a mentőszolgálatra bízták, hogy milyen tárgyakat, eszközöket vásárolnak belőle. Mint mondta: biztosan lehetne még otthonosabbá tenni vagy csinosítani a mentőállomást, de a működtetés alapvető feltételeit a meglévő berendezés már biztosíthatja.

Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, vajon a további 21 megépítendő mentőállomásnál is az érintett önkormányzatoknak kell „induló, első készletet" biztosítaniuk, úgy mint Bátaszéken, továbbá azt is, hogy pontosan mekkora a forráshiánya a projektnek – ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.