Egymilliárddal alábecsülték a laktanyaépületeket

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai Karának két Üllői úti ingatlana eladásával összefüggésben az ügyben eljáró értékbecslő és a HM Infrastrukturális Ügynökség két ügyintézője ellen.

A vádirat szerint az értékbecslő az ügynökség munkatársainak megrendelésére egymilliárd forinttal alábecsülte az ingatlanok forgalmi értékét.

Az ingatlanok értékesítésének előkészítésére, azon belül a forgalmi értékük megállapítására, a HM Infrastrukturális Ügynökség vállalkozási szerződést kötött a közbeszerzési eljárásban kiválasztott értékbecslő céggel. Szerződés szerint az értékbecslő feladata volt az ingatlanok forgalmi értékének meghatározása, az ügynökség munkatársainak pedig azt kellett vizsgálniuk, hogy az értékbecslés a vonatkozó jogszabályoknak, szakmai követelményeknek, illetve a szerződésben foglaltaknak megfelel-e.

Miután az értékbecslő elvégezte a maga feladatát, az ügynökség munkatársainak kérésére „korrigálta" az ingatlanok értékét. Így az értékbecslő és a HM Infrastruktúra Ügynökség állományába tartozott két ügyintéző tévedésbe ejtette az értékesítésről döntő Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjait, akik emiatt az ingatlanoknak a valós érték alatti értékesítéséről döntöttek.

Mindezek következményeként a HM 2008. április 23-án adásvételi szerződéssel, versenyeztetés nélkül, áron alul értékesítette az ingatlanokat a Ferencvárosi Önkormányzat részére.

Az ügyben hosszú ideig gyanúsított volt az ügynökség még két munkatársa is, ám velük szemben az ügyészség megszüntette az eljárást, miután nem volt bizonyítható, hogy tudtak az ingatlan értékbecslésének „alulkorrigálásáról".

Az ügy Hende Csaba honvédelmi miniszter feljelentése alapján indult egyéb részeit elkülönítette a főügyészség. Így az ingatlanok továbbértékesítéséhez kapcsolódóan, valamint az adásvételi szerződés megkötését követően a Honvédelmi Minisztérium által teljesített kifizetések miatt a nyomozás ismeretlen tettesek ellen továbbra is folyamatban van.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.