Már fizetik a kártérítést a robbanásban elhunyt tűzszerészek családjainak

A honvédelmi tárca a hortobágyi balesetben elhunyt tűzszerészek hozzátartozói részére jelentős összegű kártérítési előleg megállapításáról és kiutalásáról gondoskodott, valamint megtérítette a temetéssel kapcsolatos költségeket is – közölte érdeklődésünkre a miniszté­rium kommunikációs osztálya.

Ezen túl az érintettek kegyeleti juttatásban, özvegyi nyugdíjban és árvaellátásban részesülnek.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A halálos tragédia július 1-jén a nádudvari egykori bombázólőtéren történt, amikor a katonák egy robbanótestet próbáltak hatástalanítani. Négyen a helyszínen életüket vesztették, egy katonát pedig helikopterrel szállítottak a budapesti Honvédkórházba. A baleset okairól egyelőre semmit nem tudni, mert a független szakértői vizsgálat még nem zárult le.

A tárca megerősítette: a Magyar Honvédség teljes felelősséggel tartozik a szolgálat teljesítésével összefüggésben elszenvedett balesetekkel, betegségekkel kapcsolatban felmerült károkért. Ennek értelmében a hősi halott tűzszerész katonáink hozzátartozói a Magyar Honvédség szociális gondoskodási körébe kerültek, és jelentős támogatásban részesülnek. A hozzátartozók személyiségi jogaira figyelemmel azonban további részletekkel nem kívántak szolgálni.

Korábban a katonák javára biztosítást kötöttek, amelynek alapján minden káreseményre előre meghatározott összeg járt. Ezt még Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter mondta fel, mert a díjak jelentősen meghaladták a tényleges kifizetéseket. Azóta viszont a kárenyhítés mértéke a tárcavezető egyedi döntésén múlik. Lapértesülések szerint a juttatások mértéke most meghaladhatja a tízmilliót.

Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke sem rendel­kezik konkrét információkkal arról, hogy a hozzátartozók mekkora összegű kárenyhítést kaptak, de ezt nem is firtatja, mert tiszte­l­etben tartja a személyiségi jogokat. De szerinte nem is igazán az az érdekes, hogy most mit fizettek, illetve fognak majd fizetni. Maga inkább azt tartja fontosnak, hogy kiszámítható viszonyokat teremtsenek. A katonaság veszélyes üzem, ezért az érdekvédő úgy gondolja, aki vállalja a szolgálatot, annak tudnia kell azt is, hogy egy baleset esetén ő vagy a családja mire számíthat. Czövek ­álláspontja szerint ezért szabályozni kell, hogy a honvédségnek miként kell jótállnia, ha bekövetkezik a baj. A tárca vezetőivel már folyik az egyeztetés, és ­elképzelhető, hogy hamarosan miniszteri rendelet is születik ­erről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.