Karsai László nyert: lehet neonáci a Jobbik

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az első fokon hozott döntést, és elutasította a Karsai László elleni jobbikos keresetet. A párt eredetileg azt kifogásolta, hogy a történész egy tévéműsorban neonácinak minősítette a Jobbikot.

A Jobbik 2012 nyarán perelte be Karsai Lászlót, amiért a történész 2011 decemberében, az ATV egyik reggeli műsorában – amely a Horthy-szobor körüli vitákról szólt – neonácinak nevezte a pártot. (Máskülönben Karsai korábban is, és azóta többször is hangot adott ennek a véleményének.) A Fővárosi Törvényszék tavaly márciusban a Jobbiknak adott igazat. A bíró arra a megállapításra jutott, hogy a neonáci jelző használata a konkrét esetben „teljesen öncélú és ezért indokolatlan” volt.

Az első fokon hozott döntés szerint Karsai megsértette a párt jó hírnevét. A bíróság a perköltség és az illeték megfizetésére kötelezte a történészt, továbbá arra, hogy magánlevélben fejezze ki sajnálkozását. A Jobbik a levelet nyilvánosságra hozhatja.

Karsai László fellebbezett, és a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az első fokon hozott döntést. Az indoklás szerint maga a „neonáci” fogalma sem tisztázott. Hisz bizonyos eszmerendszerek a mai helyzetben más jelentést kapnak, és más jelentést kell, hogy kapjanak.

Az ítélőtábla szóvá tette, hogy Karsai elmulasztotta érvekkel alátámasztani állítását, jelesül azt, miért tartja neonácinak a Jobbikot. A bíróság ezzel együtt hibát követett el, amikor megállapította a jogsértést, mert ezzel állást foglalt. Márpedig a bíróság nincs abban a helyzetben, hogy egy ilyen történelmi, társadalmi vitában „ítéleti szinten” állást foglaljon. A Fővárosi Ítélőtábla ezért elutasította a Jobbik keresetét, és 45 ezer forint (plusz áfa) perköltség megfizetésére kötelezte.  

Az ítélet jogerős, de még a Kúriához lehet fordulni felülvizsgálatért. Kummer Ákos, a Jobbik jogi képviselője arra a kérdésünkre, hogy a Jobbik élni kíván-e a lehetőséggel, egyelőre nem tudott válaszolni. Karsai László – aki a tárgyaláson nem járult hozzá hang- és képfelvétel készítéséhez – az ítélet kihirdetése után mosolyogva nyilatkozott. Mint mondta, elégedetten vette tudomásul a döntést.

Karsai László a Jobbik Magyarországért Mozgalom (és Párt) ellen indított perének másodfokú tárgyalásán
Karsai László a Jobbik Magyarországért Mozgalom (és Párt) ellen indított perének másodfokú tárgyalásán. 2014.01.27. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.