galéria megtekintése

Fideszes karrierreceptek az Ágh családtól

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A politika magasba repítheti a kiszolgáló embert, de még a családját is – ez derül ki a szombathelyi Ágh Péternek, a Fidelitas elnökének a karrierjéből. A politikus már nyolcévesen szórólapozott a kampányban. A demokratikus ellenzéki pártok szerint az Ágh család több tagja is komoly befolyásra tett szert a politikában, a közéletben, a közigazgatásban, sőt, a pályázati pénzek elosztásában is.

Ezzel a famíliával illik jóban lennie annak, aki valamit el akar érni a vasi megyeszékhelyen, mondja egy helyi vállalkozó. Ágh Péter – azon kívül, hogy a Fidelitas elnöke – országgyűlési képviselő, s még október 12-ig városatya is. Utána már nem töltheti be a két funkciót egyszerre, ő inkább az országos ügyek intézését, a törvényhozást tartotta magához méltónak. A szombathelyi 12-es számú választókörzetben más indul helyette: nevezetesen az édesapja. 

Orbán Viktor 2012 júliusában Ágh Péter vendégeként a Fidelitasnál. a miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott, a Fidelitasnak nincs versenytársa a pályán
Orbán Viktor 2012 júliusában Ágh Péter vendégeként a Fidelitasnál. A miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott, a Fidelitasnak nincs versenytársa a pályán
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ő Ágh Ernő, Hende Csaba honvédelmi miniszter és vasi országgyűlési képviselő barátja, a Szent Kvirin Szalézi Plébánia egyházközségi vezetője. Ez az az egyház, mely az általuk működtetett Don Bosco Oratórium nevű ifjúsági szervezetből kirúgta Horváth Bencét, akinek az volt a bűne, hogy felismerte a helyi ellenzék rendezvényein fel-felbukkanó szombathelyi bohócot. A békemenetesek által kitalált és használt jelmezbe bújó fiatalember, H. László ugyancsak a szalézi szervezet tagja volt, s bohócként provokálta az ellenzéki megmozdulások közönségét, szereplőit. Sokan találgatták, kit rejt a jelmez. Horváth Bence a Nyugat.hu portálnak megírta, ő tudja, hogy ki valójában a bohóc. A szalézi plébános nem bocsátotta meg az „árulást”, s azonnal kitiltotta Horváth Bencét az egyházi szervezetből.

 

Ágh Péter édesanyja a vasi kormányhivatal főigazgatója. Az igazsághoz tartozik, hogy ő korábban is a közigazgatásban dolgozott, elismert szakember, vezetői kinevezését azonban sokan fia politikai karrierjéhez kötik. Ághné 2010-ben lett a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője. Akkor az MSZP felvetette: ha Ágh Péter tagja lesz a szombathelyi közgyűlésnek, furcsa helyzet állhat elő, hiszen a testület döntéseit a közigazgatási hivatal bírálja el.

Márpedig Ágh Péter tagja lett a közgyűlésnek, a közigazgatás szervezete viszont megváltozott, kormányhivatalok alakultak, melynek a második embere, főigazgatója lett Ágh Péter édesanyja.

A képviselő húga is pozícióhoz jutott: a Széchenyi Programiroda szombathelyi kirendeltségének a vezetőjeként dolgozik. Ezt az országos hálózatot 2011-ben hozták létre, 2012 novemberében a Miniszterelnökség háttérintézményeként működött tovább. Az Új Széchenyi Terv keretében rendelkezésre álló pénzek elosztásában játszik döntő szerepet. A vasi vállalkozók szerint a politikai megbízhatóság szinte alapfeltétele a pályázatok elnyerésének.

Ágh Péter felesége sem maradt ki a jóból. A Bors derítette ki, hogy az igazságügyi tárca az év elején kéthavi munkára szerződött vele, a „Közigazgatási szervek munkatársainak kompetenciafejlesztése” című projektben dolgozott. A nyolc hét munkáért 800 ezer forintot utaltak ki neki.

Ágh Péter karrierjét eddig nem fékezte le, hogy közismerten közeli kapcsolatban állt a drogbotrányba keveredett fideszes vasi képviselőkkel. Czeglédy Csaba, a szocialisták városi elnöke egy éve feljelentést tett, mert a birtokába került felvételen valaki egy hajón drogot szippantott. Czeglédy az egyik fideszes alpolgármestert vélte felfedezni a felvételen. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint viszont nem lehet megállapítani a „szippantó” személyazonosságát, ezért felfüggesztették az eljárást. Az NNI határozatának indoklásában az áll: „Az ügyben szombathelyi önkormányzati képviselők kerültek összefüggésbe kábítószer fogyasztásával.” Czeglédy ennél többet is állít: szerinte vasi közszereplőknek örömlányokat és kábítószert is szállított a hajóra a helyi alvilág.

Hende Csaba, a családi barát  Szombathelyen. Tavasszal szinte naponta átadott valamit a városban
Hende Csaba, a családi barát Szombathelyen. Tavasszal szinte naponta átadott valamit a városban
Kászoni László / MTI

Egy tény: a Fidesz nem indítja az októberi választáson két alpolgármesterét és frakcióvezetőjét. Ennek nem adták hiteles magyarázatát, pedig a korábban kiszivárgott hírek szerint a most kényszerűen és vélhetően átmenetileg mellőzött fideszeseknek komoly pozíciókat szántak. Állítólag már az idén októberi választáson közülük került volna ki a történtek után ismét harcba szálló polgármester, Puskás Tivadar utódja.

Ágh Péter elhivatott politikus, aki már óvodáskorában felfigyelt az őt körülvevő világ rendellenességeire. Óvodáját ugyanis – ahogy 2009-ben egy interjúban elmondta – a szovjet laktanya mellé építették. Meg is kérdezte édesanyjától, „miért vannak itt az idegen nyelvet beszélő katonák?” Édesanyja meg azt mondta: „Ők azok, akik ellen 1956-ban küzdött a nagyapám, két évre le is tartóztatták.” Ezek után teljesen érthető, hogy Ágh Péter már nyolcévesen édesapja önkormányzati kampányát segítette szórólapozással.

A képviselőt kerestük, de nem válaszolt kérdéseinkre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.