galéria megtekintése

Ez nem Pintér magánügye

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Levélben kért részletekbe menő tájékoztatást a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy kik, hogyan és mikor akarták őt lejáratni.

A belügyminiszter a Magyar Nemzet hétvégi számában beszélt arról, hogy külföldi szervezetek próbálták meg többször is lejáratni. Olyan, a személyéhez kötődő eseményeket próbáltak kreálni, amelyek soha nem történtek meg. Pintér arról beszélt, hogy a korrupcióhoz hasonló veszélynek tartja egy államhatalmi szervezeten belül, ha valakik ártatlan embereket akarnak gyanúba keverni.

Pintér Sándor nem beszél az ellene indított lejáratási akciók részleteiről
Pintér Sándor nem beszél az ellene indított lejáratási akciók részleteiről
Kurucz Árpád / Népszabadság

Azóta sem válaszolt azonban egyetlen olyan kérdésre sem, hogy mely ország vagy országok szervezetei kíséreltek meg karaktergyilkosságot ellene, és hogy az elmúlt években ez hányszor történt meg. A Magyar Nemzetnek adott interjújából is csak annyi derült ki, hogy az őt támadók „kénytelenek voltak elállni tervüktől”.

 

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke lapunknak azt mondta: a testület soha nem kapott olyan tájékoztatást, hogy valamely miniszter vagy más állami vezető külföldi szervek lejáratási törekvéseinek célpontjává vált volna. Márpedig, ha valóban volt ilyen lejáratási kísérlet, az nem a miniszter magánügye. Pintér belügyminiszterként ugyanis felügyeli a rendőrséget és a polgári elhárítást, tagja a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének.

Molnár Zsolt leszögezte: azt nem feltételezi Pintér Sándorról, hogy csak azért dobta be az ellene tervezett, de ezek szerint valamilyen úton-módon meghiúsított lejáratást, hogy elterelje a figyelmet az M0-s fizetőssé tételéről, a korrupcióról és más, a kormányzat számára kínos témákról. – Én abból indulok ki, hogy Pintér Sándor komolyan beszélt. Ez nem játék, ilyesmivel egy felelős politikus, márpedig én a belügyminisztert annak tartom, nem viccelődik, ilyet nem talál ki, és nem is használja fel az efféle eseteket rövid távú politikai céljaira – szögezte le Molnár, hozzátéve, hogy a történteknek akkor is a végére kell járni, ha Pintért magánemberként érte támadás, és akkor is, ha belügyminiszterként akarták lejáratni.

„Ha Pintér Sándor személye külföldi támadás alatt áll, akkor a Magyar Köztársaság belügyminisztere áll támadás alatt. Ha pedig a helyzet valóban ilyen súlyos, akkor a belügyminiszternek erről nem egy sajtóinterjúban kellene beszámolnia, hanem az illetékes bizottságok előtt, számot adva az őt és a Belügyminisztériumot ért támadások veszélyeiről, forrásairól és törekvéseiről” – írta Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője közleményben, amelyben jelezte, hogy az ügyben kezdeményezi az illetékes parlamenti bizottságok összehívását. Molnár ugyanakkor első körben megvárná Pintér írásos válaszát, amelyet annak kézhezvétele után azonnal továbbít majd a testület tagjainak.

Pintérre az eddig nyilvánosságra került esetekben kizárólag bűnözők hivatkoztak és hivatkoznak még mostanában is. Legutóbb egy többmilliárdos csalás elkövetői sejtették magukról, hogy az ő védelme alatt állnak. Az eddig nyilvánosságra került ügyekben azonban rendre az derült ki, hogy „Pintér védencei” még közvetítőkön keresztül sem kerültek soha kapcsolatba a tárcavezetővel. Egy alkalommal magánemberként is megkísérelték külföldről Pintért lejáratni. A miniszter és környezete azonban erről sem kívánt részleteket nyilvánosságra hozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.