Karácsony viheti Zuglót egy MSZP-frakcióhoz láncolva?

Szinte biztosra vehető, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke lesz a demokratikus ellenzék zuglói polgármesterjelöltje.
Karácsony Gergely és Szanyi Tibor egy korábbi egyeztetésen
Karácsony Gergely és Szanyi Tibor egy korábbi egyeztetésen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Karácsony a felmérések szerint az egyik legnépszerűbb politikus a baloldalon, korábban az Együtt–PM főpolgármester-jelöltjeként is felvetődött a neve. A parlamenti választáson jól szerepelt a Zugló egy részét is magában foglaló választókerületben: a XIV. kerületi részen győzött, mandátumot azért nem szerzett, mert a XVI. kerületben lemaradt a fideszes Szatmáry Kristóf mögött.

A DK helyi csoportja kezdettől támogatja, és mostanra úgy tűnik, a szocialisták is elfogadták, noha eredetileg civil, pártoktól független jelöltet szerettek volna.

Megegyezés viszont még nincs, vita folyik ugyanis az egyéni választókerületek elosztásáról. Hasonló a helyzet, mint Csepelen: a szocialisták a körzetek többségét maguknak szeretnék. Tóth Csaba, az MSZP helyi vezetője azt szeretné, hogy a tizenötből tizenkét körzetben szocialista képviselőjelölt induljon. Ezt azzal indokolta a tárgyalásokon, hogy az Együtt–PM az egyik alpolgármesteri székre is igényt tart, a DK pedig bejelentkezett a másikért.

Az MSZP szerint ezt a választókerületekben lehet kiegyensúlyozni, már csak azért is, mert úgy látják, a kerület működőképességét segítené, ha a képviselő-testület többségét a szocialista frakció adná, ráadásul az ő jelölt­jeiket ismerik legjobban a zuglóiak. Az Együtt–PM viszont nem lelkesedik az ötletért, hogy Karácsony megválasztása esetén teljes egészében az MSZP-frakció akaratától függjön.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.