Kár a riporterért

Magyar Nemzet: Hastánc katonalányokkal. Népszava: Grosics múltja. Élet és Irodalom: Este az Echo Tv-vel. Vas Népe: Az állam tehet az ügyeleti díjak ki nem fizetéséről.

Karácsonyi hastánc katonalányokkal a Stefánia-palotában - áll a Magyar Nemzet címoldalán. „Katonanők, rendőr- és testőrlányok mutatják meg bájaikat karácsony másnapján a honvédelmi tárca által támogatott fővárosi tisztiházban egy szépségversenyen. A Stefánia-palotában hastáncosnők is fellépnek ezen az estén, amelyen többek között új lemezét mutatja be Komáromi »Pisti« volt Pest megyei rendőrkapitány.

A szervező cégben és a zsűriben volt nemzetbiztonsági tisztek ülnek, a verseny egyik védnöke Mezei Csaba ezredes, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt gazdasági igazgatója, a Szamuráj Testőr Kft. résztulajdonosa. A szépségverseny »motorja« a kft. ügyvezetője, Antalovics János szamurájkardmester, a katonai kémelhárítás volt tisztje, a zsűri elnöke pedig Csatári József NBH-ezredes. A tisztiház színháztermének és éttermének bérletéért nem kért pénzt az üzemeltető, a szaktárca közhasznú társasága. Cserébe a Szamuráj Testőr Kft. felajánlotta a belépőjegyekből származó bevételeket a rendezvénynek helyet adó állami társaságnak. A Stefánia-palotát üzemeltető HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t milliárdokkal támogatja a Honvédelmi Minisztérium.

A Stefánia-palotában ma már diszkó is működik, ahol tavasszal »csóközönpartit« tartottak »bevállalós fiataloknak«. A meglepő rendezvények mellett a cégnek persze fenn kell tartania 17 művelődési intézményt és a hét honvédségi üdülőt is, ezért nem tudta tavaly növelni a bevételeit. A HM jelenleg három közhasznú társaságot tart fenn, a működésüket 2007-ben 5,7 milliárd forinttal támogatta az adófizetők pénzéből."

Grosics hallgat Waffen SS-es múltjáról - írja a Népszava. „Visszautasította Grosics Gyula a Budapest díszpolgára címet, amelyet a fővárosi önkormányzat adományozott volna az Aranycsapat volt kapusának november 17-én, Budapest napján. Ezt maga Grosics mondta kedden az Echo Tv egyik műsorában. Mint fogalmazott, amikor átnézte a névsort, az volt az érzése, int egyfajta "díszpinty virít" ott, mert egyedüli jobboldali emberként kapta volna meg a díjat. Hozzátette: az is eszébe jutott, hogy "Sztálin és annak bolsevik bandája" még most is díszpolgára a fővárosnak, ezzel a gondolattal pedig nem tudott kibékülni, így rögtön nemet mondott. „

„Grosics nem volt mindig ilyen finnyás. (...) a 80-as években jelentkezett az MSZMP-be (...) az a válasz érkezett, hogy a belügy nem javasolja Grosics pártfelvételét, mivel 1945 elején önként jelentkezett az SS Hunyadi Páncélos Hadosztályba, ami - a párizsi békeszerződés előírásai alapján - azt jelentette, hogy : voltaképpen háborús bűnös alakulat tagja volt. Az alakulatot ugyanis a Szálasi-kormány hozta létre, és a német Waffen SS irányítása alatt állt."

Echo hétköznap este - ez a címe György Péter írásának Pörzse Sándor Kibeszélő című műsoráról az Élet és Irodalomban. „A műsor, sajátos politikai nézeteitől függetlenül, részben olyan volt, mint minden betelefonálós politikai műsor. Pörzse ugyanúgy nem tudott mit kezdeni a túlzott rajongókkal, ugyanúgy nem mert szembeszállni a radikálisokkal, amint az ilyesfajta baloldali tévé- és rádióműsorban is megesik. A Kibeszélő igazi történelmi dokumentumnak tűnt a békés őszi estében: meghallgathattam, hogyan formálódik a jobboldali diskurzus, hogyan alakul az a nyelv, amelyet oly sok magyar állampolgár beszél, illetve hallgat. A betelefonálós műsorok azért fontos és becses médiadokumentumok, mert akarva-akaratlan a magán- és nyilvános beszéd aktuális határát reprezentálják."

„Pörzse Sándor szórakoztató műsorokban kezdte pályafutását, s most egy olyan tévében kellene helyt állnia, amelyik hol fenyegeti a Fideszt, hol megváltást remél tőle. Ehhez a kettős játékhoz ő tényleg nem elég rafinált, mivel egyszerű, egyenes emberrel van dolgunk.

Nem állítom, hogy gyakran nézem az Echo Tv-t. Még végigültem az egykor jó riporternek számító Obersovszky Péter rövid műsorát, a Napi aktuálist. Nem csalódtam: Obersovszky még mindig nagyon ért a szakmájához. S ettől szomorú az egész. Mert Pörzse a helyén van, de a riporterért kár."

Ügyeleti díjak - Perli az államot a Vas megyei kórház - írja a Vas Népe. Fellebbez a Vas megyei Munkaügyi bíróság nem jogerős ítélete ellen a szombathelyi Markusovszky kórház, mivel 16 millió 528 ezer forintot, és annak kamatait kell megfizetniük 70 dolgozónak, akik elmaradt ügyeleti díjuk miatt pereltek. Egyúttal be is perli a kórház az államot. A lapban Lakner László vezérigazgató-főorvos elmondta: álláspontjuk szerint a kórház a vitatott időszakban érvényben lévő jogszabályok betartásával számolta ki és fizette ki az ügyeleti díjakat. Tehát az állam tehet arról, hogy ezeket a szabályokat több mint két évig nem volt képes az uniós irányelvhez igazítani.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.