galéria megtekintése

Kaposvár vesztett a melegek ellen

2 komment


Ungár Tamás

A leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és a transzneműek ernyőszervezete azért perelt, mert Kaposváron az önkormányzat a rendőrségi zöld jelzés ellenére meg akart akadályozni egy tavalyi demonstrációt.

Vesztett a kaposvári önkormányzat az LMBT Szövetség elleni perben. A leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és a transzneműek ernyőszervezete tavaly indított kampányt annak érdekében, hogy a társadalom legyen megértő és jogtisztelő az említett szexuális irányultságú és nemi identitású társaival szemben. A szövetség tíz városban tartott ismeretterjesztő foglalkozásokat, mindenütt jó volt a fogadtatás.

A helyi hatalomnak nem tetszett
A helyi hatalomnak nem tetszett
YouTube

A rendezvényt intézményesen sehol sem gátolták, csak Kaposváron. Az LMBT a rendőrségen bejelentette az augusztus 14-i demonstrációt, s ott zöld jelzést kapott. A rendezvény napján viszont egy közterület-felügyelő arra utasította a demonstrálókat, hogy bontsák le sátrukat, mivel arra nem kértek közterület-foglalási engedélyt. A rendezvény koordinátora hiába mutatta meg a rendőrségi engedélyezés dokumentumát, a közterület-felügyelő, majd a telefonon elért városházi ügyintéző ragaszkodott a bontáshoz. Mivel ezt a rendezők nem teljesítették, a városháza 20 ezer forintos szabálysértési bírságot rótt ki az LMBT-re.

 

A szövetség arra hivatkozva, hogy rendezvénye a gyülekezési jog hatálya alá tartozik, s így abba nincs beleszólása az önkormányzatnak, levélben kérte a bírság visszavonását. A polgármesteri hivatal erre nem volt hajlandó, ezért az LMBT bírósághoz fordult.

Az ügyben csütörtökön tartották a tárgyalást, és a Kaposvári Járásbíróság jogerősen az LMBT-nek adott igazat. Az ítélet kimondta, hogy a bírságolással az önkormányzat saját rendeletével ment szembe, hisz abban megfogalmazták: a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényekre nem kell közterület-foglalási engedély. Adódik a kérdés, hogy a helyi jogalkotásban előkészítőként kardinális szerepet vállaló polgármesteri hivatal miért nem tudta értelmezni a város rendeletét? Az LMBT aktivistái arra gyanakodtak, hogy homofób indulatok vezérelték a bírságot kiszabókat.

A városháza – mint azt a jegyzőtől, Csillag Gábortól megtudtuk – fenntartja véleményét, hogy helyes volt a döntésük, ezért jogorvoslaton gondolkodnak. A jegyzőt kérdeztem arról, hogy a pártoknak a rendezvényeiken felállított sátrak okán ­kell-e közterület-foglalási engedélyt kérni, ám erre nem kaptam választ. Más forrásból úgy tudjuk, hogy nem. A per 12 700 forintos költsége Kaposvárt terheli.

Hogy a történet rontotta-e a város(vezetés) renoméját, arról nem a bíróságnak kell döntenie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.