galéria megtekintése

Kaposvár forradalmian újított a rákgyógyításban

5 komment


Danó Anna

Bár a hazai gyakorlatban a rákbetegek jellemzően fél év alatt jutnak hozzá a diagnózishoz és a kezeléshez, a kaposvári megyei kórház onkológiai centrumában mindehhez az új eljárásrendnek hála legfeljebb egy hónapra van szükség.

Másfél éve láttak hozzá a kaposvári kórházban annak a programnak az előkészítéséhez, amely mostanra – egy számítógépes szoftver segítségével –

a hatodára rövidítette a daganatgyanús betegek kivizsgálásának idejét.

Az intézmény főigazgatója, Moizs­ Marianna egy szakmai fórumon azzal is érvelt az új eljárás mellett, hogy a daganatos betegnek mindene van, csak ideje nincs. A gyorsaság életet menthet. Hiába költ el az ország sok pénzt onkológiára, ­Európában – például azért, mert a betegek lassan jutnak el a kezelésig – még mindig Magyarországon halnak meg a legtöbben rákban.

 

Évente több mint 70 ezer új esetet diagnosztizálnak, és most a betegek csaknem fele meghal – mondta lapunknak Dózsa Csaba közgazdász, aki szerint ha sikerülne rövidíteni a diagnózishoz vezető utat, szervezettebbé tenni az ellátást,

évente 10-12 ezer ember életét lehetne meghosszabbítani.

Ezzel már megközelíthetnénk a nyugat-európai túlélési átlagot.

Arról nincs vita, hogy a jelenlegi rendszerben a beteg kivizsgálásának szervezésekor sok az akadály és a tervezési hiba. Emiatt a páciensek jó része bennragad vagy egyszerűen­ csak bolyong a rendszerben. Ha a háziorvos gyanút is fog, és elküldi páciensét kivizsgálásra, több szakorvosi vizitre van szükség, s ezek mindegyikére hosszú heteket kell várni. Mire összejönnek a leletek, hónapok vesznek el az eredményes kezelés lehetőségéből, sőt, gyakran mire az első érdemi szakmai döntéshozó fórum, az úgynevezett onko­team elé kerülne a beteg, már akkora az időveszteség, hogy a gyógyulásra a legnagyobb esélyt jelentő sebészeti beavatkozás szóba sem jöhet.

Átlátható viszonyok. Képalkotó berendezés a kaposvári kórházban
Átlátható viszonyok. Képalkotó berendezés a kaposvári kórházban
Lang Róbert / Mediaworks

Ezt a rendszerhibát korrigálták néhány tízmillió forintból, némi kreativitással és sok-sok kompromisszummal Kaposváron.

Amint valaki felbukkan az intézmény bármely szakrendelésén vagy kórházi osztályán daganatgyanúval, az adatai külön adatbázisba kerülnek. Ennek felügyeletére külön stábot hozott létre a kórház. A négy esetmenedzserből álló csapat feladata végigvezetni a pácienseket a kivizsgálástól a kezelésen át a tünetmentes állapotig. Függetlenül attól, kinek milyen a kapcsolatrendszere,

hajléktalan vagy milliomos, ugyanazt az elbánást kapja.

Szoftver felügyeli, hogy a diagnózis felállításához kellő minden vizsgálatot lehetőleg azonnal, de legfeljebb 15 napon belül elvégezzenek, s a beteg legkésőbb egy hónapon belül tisztában legyen azzal, mi a baja, milyen kezelésre van szüksége. Ebben a rendszerben mindenkinek már az első pillanattól saját onkológusa van, aki válaszol a kérdései­re, az összes, a beteggel kapcsolatos eredményt figyeli és értékeli, ha kell, konzultál a kezelésben részt vevő sebésszel, radiológussal.

Páciens nem veszhet el, amint egy lelet elkészül, figyelnek arra, átvette-e a beteg, bejelentkezett-e a következő orvosi találkozóra. Ha nem, telefonálnak neki, és emlékeztetik, mi a következő lépés, melyik orvoshoz és mikor kell visszamennie. Jelzik a doktornak is, hogy beteg érkezik, és azt is nyomon követik, ha túl sokáig nem készül el szakvéleményével, nem adja elég gyorsan tovább páciensét.

Magyar kór a rákbetegség

Míg Európa legtöbb országában már csökken a daganatos megbetegedések gyakorisága, addig Magyarországon egyre többször diag­nosztizálnak rákot. >>>

A kezelésben részt vevők mindannyian látják a vizsgálatok során keletkezett feljegyzéseket, kiegészíthetik egymás véleményét, szükség esetén korrigálhatnak. A szakmai döntéseket egy supervisor ellenőrzi, a bonyolultabb eseteket pedig időről időre közösen is megbeszélik a gyógyítók.

Király Gyula, a rendszert fejlesztő, a Hospitaly Informatikai Kft. vezetője a Népszabadságnak elmondta: a három hónapig tartó éles üzem minden várakozásukat felülmúlta. Céljuk, hogy mielőbb 15 napra szűkítsék a betegek most még átlagosan 28 napos átfutási idejét. A szoftver iránt már több onkológiai centrum – így a miskolci és a veszprémi is – érdeklődött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.