galéria megtekintése

Már bontják a Várat Orbán kedvéért

54 komment

NOL

Átalakításokkal készülnek a Miniszterelnökség költözésére a budai Várban. A kormányfő leendő dolgozószobája is itt, a Karmelita kolostorban lesz, és kap egy nagy erkélyt, amelyet már elkezdtek kialakítani. Világörökségi helyszínről van szó, de arra még nincs válasz, hogy a változtatásokat egyeztették-e a UNESCO-val.

Egy építészfórumon figyeltek fel a Karmelita kolostor Dunára néző frontján folyó munkálatokra. A készülő erkélyből – írja a 444 – egyelőre annyi látszik, hogy hét ablakot a padlóig kivágtak. Az épületnek ezen a részén, az első emeleten kap majd helyet a tervek szerint a miniszterelnök dolgozószobája. 

A köztársasági elnök hivatala, a Sándor-palota mellette a Karmelita-kolostorral. Kiemelésünk azt a terültet jelöli, ahol a bontási munkálatokat végzik
A köztársasági elnök hivatala, a Sándor-palota mellette a Karmelita kolostorral. Kiemelésünk azt a terültet jelöli, ahol a bontási munkálatokat végzik
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az erkély felbukkanása némileg ellentmond L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár korábbi kijelentéseinek, miszerint mindent a Hauszmann Alajos idején érvényes állapotnak megfelelően akarnak átalakítani. A átalakításért felelős államtitkár elmondta, hogy „luxus az”, hogy a Vár legszebb panorámával rendelkező épületében a Várgondnokság Kft. technikai személyzete üljön. Maga Orbán úgy nyilatkozott, a kormány alapvetése történelmi épületek felújításánál, hogy minden legyen úgy, ahogy régen volt, semmi átalakítás.

 

Ehhez a korhű rekonstrukciót favorizáló állásponthoz képest az igazság az, hogy a Karmelita-kolostorban soha nem volt erkély – főleg akkora nem, amekkora könnyedén rivalizálhat a köztársasági elnökével – jelenleg Áder Jánoséval – a Sándor-palotában.

Az épület helyén, ahova Orbán most költözne, a török hódoltság előtt ferences kolostor állt, amelyet a törökök a budai pasák háremévé alakítottak. Csaknem 800 nő várta itt a pasák ágyba hívó szavát, de erkély akkor sem volt az épületen.

A Karmelita kolostor a világörökség része a Duna-parttal együtt, vagyis a változtatásokat egyeztetni kell az ENSZ szakosított szervezetével, az UNESCO-val. Arra, hogy ez megtörtént-e, a 444 még várja a választ. Az átalakítás költségeit egyesek öt-, mások húszmilliárdra becsülik.

Orbán irodái az épület első emeletének a Duna felőli szárnyán lesznek, ezeket fogja kiegészíteni a Pestre néző erkély, amely előtt a várfalsétányon, az úgynevezett Ellipsz-teraszon díszkert létesül, a sétányt feltehetően itt lezárják. Az épület Színház utca felőli oldalán viszont megnyitják a rég nem használt főbejáratot, ahol be lehet majd hajtani az udvarra, bár ott díszkert lesz. Ezen a Színház utcai szárnyon helyezkedik majd el a Miniszterelnökség könyvtára, kortárs irodalommal a polcokon. Minderről Lázár János, a tárca vezetője beszélt két hete. Szerinte a Várba költözés nem ördögtől való. „A környező országokban nem számolták fel a korábbi irányítási centrumokat a háború után, nálunk viszont igen, ami anomáliákhoz vezetett” – indokolta Lázár a döntést.

Így fog kinézni a Karmelita-kolostor, mire a Miniszterelnökség és a kormányfő beköltözik
Így fog kinézni a Karmelita kolostor, mire a Miniszterelnökség és a kormányfő beköltözik
Csordás Lajos / Népszabadság

A költözésről szóló 2014-es bejelentés szerint Orbánnak 2016. március 15-ig kellett volna elfoglalnia az új hivatalát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.