galéria megtekintése

Kancák, adósságok, titkos fizetések

7 komment


Szalai Anna

Hucul kanca, erdőségek, haszonélvezetek, családi ezüstkészlet: az idén is szórakoztató olvasmány a Fővárosi Közgyűlés tagjainak vagyonbevallása. Arról ezúttal sem derül ki semmi, hogy az érintettek miként tettek szert a javakra.

Rogán Antal fideszes honatya gyorsan változó tartalmú vagyonnyilatkozata óta aligha hiheti bárki, hogy a kötelező bevallások valós képet mutatnak a képviselői vagyongyarapodásról. A Fővárosi Közgyűlés tagjainak vagyonbevallásai között több olyan is akad, amely vélhetőleg inkább tekinthető tájékoztató jellegű leiratnak, mintsem szigorú valóságelemzésnek.

Bagdy, Szalay-Bobrovniczky és Tarlós november 7-én. Szemérmes hallgatás
Bagdy, Szalay-Bobrovniczky és Tarlós november 7-én. Szemérmes hallgatás
Koszticsák Szilárd / MTI

A képviselők jó része például semmiféle jövedelmet nem tüntetett fel, viszont elég sok mindene van. A közgyűlési munkáért a polgármestereknek valóban nem jár semmi, de a kerületeket nyilván nem jótékonysági munka keretében vezetik. Többen mégis elfelejtették feltüntetni az átlag 750 ezer forintos havi tiszteletdíjat és a 112 ezer forintos költségtérítést. De Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes sem tesz említést a múlt héten megszavazott havi 1,37 milliós illetményéről, se 155 ezer forint költségtérítéséről.

Szemérmesen hallgat erről Szalay-Bobrovniczky Alexandra humánpolitikai helyettes is. Igaz, ő kapott már két lakást ajándékba. De ezzel nem löki le a dobogóról Bagdyt, aki eddig összesen 15 ingatlant kapott ajándékba, a zömét 2002-ben. Ezek között van szántó, erdő, legelő, nádas, gyümölcsös és gyep egyaránt. Ehhez a kollekcióhoz vett még hat ingatlant: családi házat, lakást, kertet, üdülőt. Pénzt is gyűjtögetett nyugdíjas éveire: 14,3 milliót önkéntes nyugdíjszámlán, 20 milliót más számlákon.

 

Ám ezzel jócskán lemarad Geiger Ferenc soroksári polgármester és Horváth Csaba szocialista politikus mögött. Előbbi műszaki cikkekhez való különös vonzódása mellett csaknem 100 millió forint értékű értékpapírról számolt be, míg szocialista képviselőtársa 127 millió forint megtakarításról tett említést, viszont Geigernek csak három, Horváthnak pedig csak két ingatlana van. Ebből az egyik korábbi polgármestersége helyszínén, a II. kerületben áll és 400 négyzetméter. Láng Zsolté kisebb, igaz, a Horváthot váltó fideszes polgármester tavaly húzta fel 260 négyzetméteres otthonát egy lakótelepi lakásnál kicsit nagyobb garázzsal kiegészítve. Ráadásul ez csupán a negyedik sorszámot kapta a vagyonbevallásában. Így aligha meglepő, hogy havonta 250 ezer forintot kaszál ingatlan-bérbeadásból.

Horváth két ingatlannal és 127 millióval büszkélkedhet
Horváth két ingatlannal és 127 millióval büszkélkedhet
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nincs viszont saját ingatlana Tóth József angyalföldi polgármesternek, aki csupán holtig tartó haszonélvezője egy XIII. kerületi háznak, illetve teleknek. Érden vett házat Csárdi Antal, aki az LMP színeiben Budapesten akart főpolgármester lenni. Havi jövedelemről viszont kompenzációs listán bejutott képviselőként nem számolt be.

Trippon Norbert viszont négy helyről – ügyvédi iroda, fb-elnökség, képviselői tagság, osztalék – is kasszíroz pénzt. Szintén sokszínű Orbán Gyöngyi bevételi palettája: a soroksári alpolgármesterkedés mellett a budapesti gyógyfürdőktől és a szennyvíztársulástól is kap fizetséget. Zeneszerzésért évi 10 ezer forintot kap Riz Levente XVII. kerületi polgármester. Kicsivel többet keres Székely Sándor, a Szolidaritásból az Együtt társelnöki székébe ülő képviselő, aki heti tíz óra munkáért havi 29 ezret kap. De az egykoron Demszky Gábor helyettesének jelölt, akkor szocialista, ma Demokratikus Koalíciót képviselő Gy. Németh Erzsébetnek is nagyot fordult a sora. Adminisztrátorként havi 101 ezret keres.

A közgyűlés szegénye
A közgyűlés szegénye
Reviczky Zsolt / Népszabadság

De az igazi csemege nem ez, hanem az egyebek. Bús Balázs óbudai polgármester családi ezüstkészletét említi fel, Rogán Antal utóda, a belvárosban vitatott körülmények között lakáshoz jutott Szentgyörgyvölgyi Péter viszont három – sodrott és hucul – lovával büszkélkedik. Legelőt, erdőt is vett nekik, csaknem 200 ezer négyzetmétert.

A vagyonbevallások alapján Tarlós István főpolgármester és Karácsony Gergely zuglói polgármester a közgyűlés szegényei. Előbbi ugyan miniszteri illetményt és szép nyugdíjat is kap, de bevallásában két éve már csak egy 77 négyzetméteres társasházi lakás szerepel, némi megtakarítással. Vagyongyarapodása pedig az elmúlt ciklusban ki nem vett szabadságmegváltásából származó 3 millió forint. (Két éve eladta az örökölt házat, és a pénzt szétosztotta a gyerekei között. Tavaly pedig a kocsijától is megvált, most kap szolgálatit.) A zuglói vezetőnek még ennyije sincs: se feleség, se gyerek, se fizetés, se lakás, se kocsi. Csupán egy soványka életbiztosítást, 3,5 millió forint megtakarítást tud felmutatni.

Rogán óta persze az egész egy kicsit mindegy
Rogán óta persze az egész mindegy egy kicsit
Szigetváry Zsolt / MTI

Még szerencse, hogy csütörtökön megalakul a zuglói testület, és megszavazhatják az illetményét. De legalább nem tartozik. Nem úgy Szeneczey Balázs, aki 66 milliós adósságba verte magát egy III. kerületi 157 négyzetméteres lakás miatt. Havi 972 ezer forintos illetményéből kell kigazdálkodnia a törlesztőrészletet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.