galéria megtekintése

Valami nagyon nem kerek a magyar mesekastély történetében

11 komment


Czene Gábor

A turai önkormányzat csak azért nyilvánította védetté a kastély körüli területet, hogy a korábbi tulajdonos pályázhasson uniós támogatásra. Valójában nincs semmiféle védendő érték a parkban – olvasható ki a rendőrségi határozatból, amely elutasította a természetkárosítás miatt tett feljelentést.

Néhány hónapja talált új vevőre a Pest megyei Tura legfőbb látványossága, a műemlék Schossberger-kastély. Az önkormányzat előzőleg pénzhiány miatt lemondott elővásárlási jogáról. A csodaszép, de évtizedek óta felújításra váró épületet és a körülötte lévő elhanyagolt parkot 200 millió forintért vette meg a TRA Real Estates Kft.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Utóbb a 444 cikkéből – egy illetékbefizetési igazolás révén – kiderült, hogy a cég hátterében feltűnt Tiborcz István, a miniszterelnök veje. Tiborcz neve bekerült abba a feljelentésbe is, amelyet Németi Pál, egy helyi nyugdíjas rendőr őrnagy tett természetkárosítás ­miatt. Gyanúsnak vélte, hogy a parkban – bozótirtás és gallyazás mellett – fakivágások is folynak. A helyszínen járva odvas és egészségesnek látszó törzseket egyaránt láttunk a kitermelt farakásokban.

 

A rendőrség feljelentéskiegészítést rendelt el, az ügyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője saját hatáskörébe vonta. Mivel a park magánkézben van, nem az erdészet, hanem az önkormányzat az illetékes. A tanúk sorában a rendőrség a tulajdonos ügyvezetőjét is meghallgatta, majd elutasította a feljelentést.

A Turai Hírlap legutóbbi számában Szendrei Ferenc független polgármester igyekezett lecsillapítani a kedélyeket. Felhívta azok figyelmét, akik kevesellték a 200 mil­liós vételárat, hogy a tulajdonos 80 millió forintos adósságot is átvállalt. A kastély felújítása milliárdokba kerül, különben a patinás épület összedőlhet.

A polgármester érvelése logikusan hangzik, és készséggel elhisszük azt is, amit az új tulajdonos mond, a parkban az eredeti állapotot állítják vissza, a munkát szakértelemmel végzik, csakis korhadt és sérült fákat vágnak ki. A történet azonban így sem kerek. Az önkormányzat 2009-ben ugyanis helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította a kastélyparkot. A védettségi körben a rendelet melléklete 235 úgynevezett számozott fát sorol fel.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Az egyik volt önkormányzati képviselő a rendőrségen közölte, annak idején csak azért döntöttek a védetté nyilvánításról, hogy a parkszerű helyreállítás érdekében a volt tulajdonos pályázhasson az Európai Unióhoz.

A jegyző is megismételte, hogy a védetté nyilvánításra csupán az uniós pályázat miatt volt szükség, és nem a területen található védett növények miatt. Miután a pályázat nem nyert, a „védetté nyilvánítás okafogyottá vált". Igaz – tette hozzá a jegyző –, a rendelet megszüntetéséről a testület azóta sem határozott, de már napirendre vette, és vélhetőleg visszavonja azt.

A rendőrség mindebben nem talált semmi kivetnivalót, zokszó nélkül tudomásul vette, hogy a kastélypark helyi jelentőségű védettségét az önkormányzat a korábbi tulajdonos kérésére „nem az ott található növényfajok védelmében, hanem európai uniós pályázat igénybevétele céljából" jegyeztette be.

A feljelentést elutasító rendőrségi határozat szerint sem bűncselekmény, sem szabálysértés nem állapítható meg.

Tiszán innen

A park rendezési munkáit a tulajdonos megbízásából a Monostor-Erdő Bt. végzi. A cég székhelye a Hajdú-Bihar megyei Monostorpályiban van, nem messze a román határtól. Honlapja szerint a céget azért alapították, hogy a tiszántúli területen lévő erdőket ápolja és gyarapítsa. Vállalását már most túlteljesítette: Tura ugyanis nem a Tiszántúlon, hanem Pest és Heves megye határán, Hatvan közelében található.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.