Kamu a kémjelentés

Kémjelentéseket nem láttunk, a Belügyminisztérium képviselői csupán a rendőrségtől, illetve a magyar rendőrséggel együttműködő osztrák és szerb társszervektől kapott információkat tették le elénk. Azok alapján döntött a kormány a 175 kilométer hosszú, négy méter magas NATO-kerítés megépítéséről a magyar–szerb határon – mondta lapunknak Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Korábban a bizottság fideszes alelnöke, Németh Szilárd a Napi Gazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a kormány döntésének közvetlen kiváltó oka egy kémjelentés lehetett. Molnár ezt cáfolta, viszont azt mondta, a bizottság zárt ülésén elhangzottak őt is meggyőzték arról, hogy nagy a baj, azonnali és hatékony lépésekre van szükség az ország felé áramló egyre növekvő migrációs áramlat feltartóztatására.

Molnár szerint azonban a kerítés nem megoldás. Szerinte legalább egy évbe telik, mire elkészül a kerítés, márpedig addig is tenni kellene valamit, különben az építkezés alatt is több tízezer vagy akár pár százezer ember is átmehet a határon. Ráadásul az érzékelhető, mutatott rá, hogy pusztán a határ lezárásának hírére is ugrásszerűen megnőtt a menekültek száma, szerdán közel 800 embert fogtak el a rendőrök a zöldhatáron.

Molnár úgy véli, a kerítésépítéssel a kormány elsősorban nem a menekültáradatot kívánja feltartóztatni, annak inkább „belpolitikai üzenete” van. A Fidesz az elvesztett időközi választások és népszerűsége drasztikus csökkenése miatt így próbálja erősnek, határozottnak és cselekvőképesnek mutatni magát.

A bizottsági elnök szerint kerítés helyett a szomszédos országokkal és az Európai Unióval való szoros együttműködés és közös cselekvés lenne a megoldás, több határőrizetet ellátó rendőrt kellene a délvidékre vezényelni. Molnár hangsúlyozta, a kerítésépítés bejelentésével és az elmúlt napok ellentmondásos nyilatkozataival a kormány Magyarország bírálóinak és nem a szövetségeseinek számát növelte. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.