galéria megtekintése

Kampányba kezdett a tanárokkal szemben a kormány

51 komment


M. László Ferenc

Kiemelt három pontot a pedagógusok huszonöt tételből álló követeléslistájából az oktatásért felelős kormányzat külön sajtótájékoztatót tartva arról, hogy miért túlzó a tanárok bérigénye. Ugyanakkor a pedagógus-szakszervezetek továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy nem a fizetésük emeléséért vonultak utcára.

Folytatja a kormányzat azt a kommunikációs kampányt, melynek Orbán Viktor adta meg hétfőn az alaphangot. A kormányfő parlamenti felszólalásában azt jelezte, hogy a pedagógusok huszonöt pontjának megvalósítása 18 százalékos fizetésemelkedést hozna, miközben a kormány évek óta növeli az életpályamodell bevezetésével a béreket. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta: elkötelezettek a fizetésemelések mellett, de ilyen nagy összeget egyelőre a költségvetés nem tud felvállalni.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár (b) és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart
Máthé Zoltán / MTI

Kedden az Emmi parlamenti államtitkára, Rétvári Bence, és az oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László sajtótájékoztatón magyarázta el, hogyan jött ki az Orbán által említett 18 százalék. Palkovics szerint három olyan pont is van a sztrájkbizottság követeléslistáján amely garantáltan fizetésemelést hozna. Szerinte ha a kötelező óraszámokat 22-re csökkentenék, akkor a többletórákat pluszban kellene kifizetni. Ugyanígy többletpénzt igényelne a korábban eltörölt pótlékok visszahozatala. Az Emmi számításai alapján ebből jön össze a 18 százalék. Palkovics azt mondta, ebbe nem is számolták bele a nevelő-oktató munkát segítők bérének rendezését, mert ezt egyébként is tervezi a kormány, része a tárca által összehívott kerekasztal témáinak.

 

Rétvári azt hangsúlyozta, hogy az életpályamodellnek köszönhetően 2012 óta jelentősen többet költ a költségvetés a tanárok bérének rendezésére, így szerinte 2012-ről 2013-ra 37 milliárddal, 2013-ról 2014-re 120 milliárddal, 2014-ről 2015-re 38,5 milliárddal, majd az idén 34 milliárddal többet költöttek. Példaként említette, hogy egy pedagógus gyakornok bére a 2011-es 122 ezer forinthoz képest 171 ezerre emelkedett, egy 18-20 éves gyakorlattal rendelkező tanár fizetése pedig 64 százalékos emelkedést mutat 2011-hez képest. Rétvári szerint ez is azt mutatja, hogy a kormány megbecsüli a pedagógusokat.

Palkovics többször idézte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Pedagógus Szakszervezetnek az elmúlt napokban tett kijelentéseit, amelyek szerinte azt igazolják, hogy a tanárok igenis fizetésemelésben gondolkodnak. Példaként említette a Nemzeti Pedagógus Kart is, amely Rétvári szerint 8 százalékos fizetésemelést kért. Az államtitkár azt mondta, a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítása további 15 milliárd forintot húzna ki a családok zsebéből.

Palkovics arra az újságírói felvetésre, hogy az esztergomi tankerületben a Klik nem tudja kifizetni a diákok szállítását, azt mondta, a leggyorsabban elintézendő kérdések között van a pénzügyi kérdések rendezése, az intézményfenntartó átalakításáról pedig szeptemberig kell dönteni. Arra a kérdésre, hogy elmegy-e a civilek és a tanárok által szervezett délutáni alternatív kerekasztalra, Palkovics azt válaszolta, hogy hivatalos értesítést nem kapott, az időpontról is most hallott először, de ha meghívnák, elgondolkodna a részvételen. Ennek ellenére továbbra is az Emmi által összehívott kerekasztalt tekinti olyan fórumnak, ahol a vitás kérdéseket meg lehetne vitatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.