galéria megtekintése

Szijjártó: Kampány zajlik ellenünk

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 09. számában
jelent meg.

Csuhaj Ildikó, Horváth Gábor
Népszabadság

Szerintem nem ülünk a szégyenpadon – nyilatkozta a Népszabadságnak Szijjártó Péter, aki a kormányból először fejezte ki sajnálatát a 71 életét vesztett menekült miatt. A külügyminiszter elmondta, komolyan veszi vallásos hitét, de arról nem beszélt, esténként kiről emlékezik meg imáiban.

Azért mondott le Hende Csaba honvédelmi miniszter, mert nem a miniszterelnök által elvártan halad a kerítésépítés a déli határon ? Emellett vállalhatatlan volt a számára, hogy a honvédség fegyveres szolgálatot teljesítsen a határnál, a tábornoki kar pedig tiltakozott az esetleges fegyverhasználat miatt?

- A nemzetbiztonsági kabinet ülésén történtekről természetesen nem mondhatok semmit.

A rendszerváltás óta először mondott le regnáló védelmi miniszter, ez mindenképpen egy új helyzet.

 

- Ezt nem tudom kommentálni, és nem is akarom. Ezt a kérdést neki kell feltenniük. De nincs rendkívüli helyzet, megvan ilyenkor a megfelelő munkarend, hogy mit kell tenni.


A menekültügy miatt sincs rendkívüli helyzet?

- Rendkívüli helyzet van egész Európában. A helyzet rendkívüli és drámai. Néhány éve még csak a televízióban láttunk olyat, hogy néhány ezer kilométerre tőlünk a menekülttáborokból kitörnek emberek, végeláthatatlanul masíroznak autópályákon vagy vasútvonalak mentén. Több ezer kilométerre tőlünk láttunk olyat, hogy tiltott határátlépésre készülő bevándorlók összecsapnak a hivatalos szervekkel. Ha akkor beszélgettünk volna, biztos egyetértettünk volna abban, hogy ez Európában nem történhet meg. Most mégis mindez Európában, Magyarországon történik.


Amit elmondott is azt bizonyítja: nemzetállami keretek között a bevándorlás nem kezelhető, azaz a kormány menekültügyi
„kerítéspolitikája” megbukott.

- Minden országnak tennie kell a dolgát, de közös európai megoldásra van szükség, mert ez nem egy Magyarország, Németország, Ausztria, Görögország vagy Olaszország előtt álló kihívás, hanem egy Európa előtt álló kihívás. Szándékosan mondok Európát és nem csak Európai Uniót, noha a legmagasabb szintű integrációnak, az EU-nak kell megtennie a szükséges lépéseket. Azonban a közös megoldás rendkívül lassan születik meg, ha megszületik egyáltalán, és nekünk nincs időnk várni. Azt látom a tárgyalásaim során, hogy a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik, ki tudja jobban bírálni a másikat, ki tudja jobban kihasználni a nemzetközi médiakampányt. Közös európai megoldásra van szükség, amiből viszont tagállami kötelezettségek is fakadnak. Egy olyan országnak, mint Magyarország, amelynek külső schengeni határa van, mindenekelőtt azzal kell kivennie a részét a közös megoldásból, hogy a schengeni szabályoknak megfelelően megvédi az Európai Unió külső határát.


Szerintünk Magyarországon az Orbán-kormány migrációs politikája megbukott, hiszen mint Ön is mondta, ellenőrizetlenül masíroznak a menekültek vagy bevándorlók.

- Magyarország kormánya minden tőle telhetőt megtesz a jogszabályok adta keretek között. De a jelenlegi uniós szabályok semmilyen eszközt nem adnak a tagállamoknak annak eléréséhez, hogy a menekültkérelmet beadók az adott országban is maradjanak.

Fotók nélkül is tudom, hogy szomorú emberi sorsokról beszélünk
Fotók nélkül is tudom, hogy szomorú emberi sorsokról beszélünk
Teknős Miklós / Népszabadság


Azt állítja, hogy Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország, Anglia nem tesz semmit? Legfeljebb, ahogyan Önök állítják, ártanak a nyilatkozataikkal?

- Magyarország azon kevesek közé tartozik, akik nevén nevezik a problémát, valóban tesz valamit, és nem másokban keresi a hibát.


ELKÉPESZTŐ KRITIKÁKAT KAPUNK !


De fenntartja, hogy Németország problémája az egész bevándorlási ügy?

- Abban a tekintetben igen, hogy azok többsége, akik Európába jönnek, Németországba akarnak menni. Nekünk a schengeni szabályok értelmében meg kell védenünk a schengeni határokat, hogy enyhítsük az Európára, ezen belül a Magyarországra, Ausztriára és Németországra nehezedő nyomást. Azért mondom, hogy itt a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik, mert egyfelől jön a kritika, hogy sok bevándorló érkezik Nyugat-Európába hazánkon is keresztül jutva, amikor pedig megépítjük a kerítést, annak érdekében, hogy ez ne lehessen így, akkor meg az európai és a magyar média részéről elképesztő kritikákat kapunk.


Ráadásul olyan kerítést sikerült építeni, amelyik nem gátol meg semmit. Csak arra jó, hogy a kritikát magukra vonják, anélkül, hogy bármilyen praktikus haszna volna.

- A gyorstelepítésű műszaki határzárat és a mögötte épülő kerítést nem szabad összekeverni. Utóbbi is készül, a kettő együtt jelenti majd a határ fizikai védelmét. Szeptember 15-től új helyzet lesz, amikor a határ fizikai védelme kiegészül a megváltozott jogi környezettel. Ráadásul itt minden szónak jelentősége van. Nem a határt zárjuk le, hanem az illegális határátlépés lehetőségét szüntetjük meg. Azért az mégsem normális, hogy ha Önök elutaznak délre és jönnek vissza törvénytisztelő módon, akkor több órát kell állniuk a sorban a közúti határátkelőhelyen, míg az illegálisan érkező bevándorlók bejönnek a zöldhatáron.


Bűnözők azok az emberek, akik útnak indultak?

- Aki illegálisan lépi át Magyarország határát, az megsérti a jogszabályainkat. Ez szeptember 15-e után bűncselekmény lesz.


Felkészültek arra, hogy tízezreket tartsanak táborokban, vagy akit a bíróság elítél, börtönben?

- Jelenleg megvan a kapacitásunk arra, hogy ellássunk minden bevándorlót, aki eljön a befogadóállomásokra. Más kérdés, hogy a bevándorlók egy része nem akar oda elmenni, hanem leül a pályaudvar elé és elvárja, hogy odavigyük nekik a vizet, az ételt, meg az orvosi ellátást. Magyarországon megvan a kapacitás arra, hogy a nemzetközi normáknak megfelelő ellátást biztosítsunk a bevándorlóknak, a hivatalosan erre kijelölt helyeken.


A röszkei gyűjtőállomáson továbbra is százak alszanak a földön. Nincs villany, világítás, folyóvíz, nincsenek ott a külügyminisztérium nyelveket beszélő munkatársai, hogy segítsenek és tájékoztassanak. Nem gondolják, hogy nem is jogszabályi kötelességből, hanem mert mi is családapák, családanyák vagyunk, valahogy meg kellene találnunk a módját, hogy segítsünk?

- Magyarországon a bevándorlók ellátása megfelel a nemzetközi konvencióknak. Aki – törvénytisztelő módon – bemegy a számára kijelölt befogadóállomásra, az teljes ellátást kap: élelmet, szállást, orvosi segítséget. Aki azonban megtagadja az együttműködést a magyar hatóságokkal, nem hajlandó bemenni a kijelölt létesítménybe, nem hajlandó regisztrációnak alávetni magát, arról a magyar állam nem tud gondoskodni. Ezzel együtt azt mondom, hogy be kell fejezni azokat a képmutató nyilatkozatokat, amelyek alaptalan reményeket és hamis illúziókat keltenek, és amelyek arra ösztönöznek szülőket, hogy gyerekeikkel elinduljanak, ezer kilométereket menjenek balesetveszélyes autópályákon és vasútvonalakon, mert be kell látni: Európa nem áll készen bevándorlók millióinak befogadására.


Ha otthon nem lőtték volna szét a városaikat, aligha indulnak el.

- Magyarország eddig is befogadott ezres nagyságrendben menekülteket. Csak mi nem a közönségnek játszunk, nem a média támogatására hajtunk. Azonban azok számára, akik gazdasági okok miatt indulnak el, világossá kell tenni, hogy vissza fogjuk őket küldeni.


A plakátjaikkal, és azzal, hogy a miniszterelnök azt mondja, „vasban, börtönben” lesznek, akik illegálisan lépik át a határt, Önök minden eszközzel az elriasztásra játszanak.

- Vannak Magyarországon jogszabályok, például arról is, hogyan lehet belépni az ország területére. Az mégsem megy, hogy azokat részesítsük előnyben a törvényesen belépőkkel szemben, akik jogsértő módon lépnek be, vagy elutasítják az együttműködést a magyar hatóságokkal, és agresszívan viselkednek, nem követik a szabályainkat. Már elnézést, de mégse az legyen a normális, hogy jönnek bevándorlók, és Németország nevét skandálva elutasítják azt a regisztrációs kötelezettséget, amelyet aztán Németország másnap számon kér rajtunk!


Szeptember 15-e után mi lesz másképp? A katonaság csak a menekültügyi válsághelyzet kihirdetése esetén teljesít szolgálatot a határon, vagy állandó lesz a jelenléte?

- Az erre vonatkozó jogszabályt még nem fogadta el a parlament. Amiről az Országgyűlés döntött, az az, hogy a kerítés megrongálása bűncselekmény, amelyet a Btk. szerint börtönnel vagy kiutasítással lehet büntetni.Emellett addigra készen kell lennie a határzárnak is.


Az nem lesz készen egy hét alatt.

- Világos menetrend szerint haladunk, szeptember 15-ig készen lesz, aminek készen kell lennie.


Az Ön véleménye szerint szükség van a katonaság állandó jelenlétére a határőrizethez?

- Azt gondolom, az a helyes, ha minél több erőt tudunk bevetni határaink biztosítására.


Vagyis az erő meg a kerítés fontosabb ebben a helyzetben, mint a tejbegríz meg a kempingágy? Biztos, hogy annak kell az első gondolatunknak lennie, hogyan lehet valakinek ártani, és nem az, hogyan lehet segíteni?

- Ezt nagyon szélsőséges megközelítésnek tartom. Mi nem ártunk senkinek, hanem megvédjük a határainkat, a bevándorlóktól pedig azt kérjük, hogy a legális határátkelőkön keresztül, a jogszabályokat betartva lépjenek be Magyarországra.

Kiadják a tűzparancsot is?

- Nem.

Nem használhatják a fegyverüket se a rendőrök, se a katonák?

- A rendőrök mindeddig megoldották a feladatukat alapvetően erőszak alkalmazása nélkül.

Akkor mit keresnek majd a határon fegyveres katonák?

- Melyik ország nem védi a határát fegyveres katonasággal?

Macedónia megpróbálta fegyverhasználat nélkül, de nem sikerült.

- Nagyon visszataszítónak tartom, amit a nemzetközi média rendezett Macedóniával, és ugyanez zajlik Magyarországot illetően is, csak pár lépcsőfokkal feljebb. Mi történt? Az EU nyomás alá helyezte Macedóniát, hogy márpedig ne jöjjön át ellenőrizetlenül a bevándorlók áradata az unió irányába. Halkan teszem hozzá, hogy Görögországból érkeztek a bevándorlók Macedóniába. Tehát az EU azt kérte számon Macedóniától, amit saját tagállamától valamilyen oknál fogva nem követelt meg. Macedónia összeszedte minden erejét, hogy megfeleljen az elvárásnak, erre a bevándorlók kövekkel, üvegekkel és ki tudja mivel elkezdték dobálni a macedón rendőröket, amikor a hivatalos határátkelőkhöz próbálták irányítani őket, hogy regisztráljanak. Arról nem szólt a nemzetközi média, hogy helyes dolog volt-e rendőrsorfalat dobálni, hogy illegálisan átléphessék a határt! Arról viszont igen, hogy a rendőrök megpróbáltak érvényt szerezni a törvényeknek. Viszont Macedóniát, mint a poklot és az ördög hazáját írták le. Ez egy borzasztó képmutatás!

Nem tart attól, hogy ugyanígy járunk?

- Erőteljes nemzetközi médiakampány zajlik ellenünk, az biztos.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, Magyarország nem képes megvédeni a schengeni határt. Mi a garancia arra, hogy a határra vezényelt hadsereggel együtt sikeres lesz a határvédelem, és nem törnek át rajta ugyanúgy menekültek, mint Macedóniában?

- Szeptember 15-én szigorúbb szabályok lépnek életbe, és folyamatosan készül a fizikai határzár. Ugye nincs köztünk vita abban, hogy nehezebb illegálisan átlépni egy határt, ha ott kerítés van, mint ha nincs.

Igaz, hogy a határzárhoz Izraeltől kért Magyarország műszaki segítséget?

- Nem tudok róla.

A kerítés lesz a csodafegyver?

- Szeptember 15-e után sokkal kedvezőbb helyzetben leszünk a határok megvédését illetően.

GRATULÁCIÓK KÜLÜGYMINISZTER TÁRSAKTÓL SMS-BEN


Diplomáciai eszközökkel Ön tud oldani a Magyarországot az unióban övező ellenséges légkörön?

- Nézzék, a múlt héten Luxembourgban a külügyminiszterek tanácsülésén harminchárman ültünk egy asztalnál. Magyarország neve csak abban az összefüggésben merült fel, hogy rendkívül nehéz a helyzetünk. Az, hogy a kerítés nem jó megoldás, mindössze két felszólalásban hangzott el, de ország említése nélkül, így nem tudom, hogy a két felszólaló Franciaországra gondolt, a Calais-nál épített kerítés miatt, vagy esetleg a bolgár–török határon épített kerítésre. Magyarul: egyetlen felszólaló sem bírálta Magyarországot. Sőt, a felszólalásom után több külügyminiszter sietett gratulálni. Az ülés alatt sms-t is kaptam, mondván: végre valaki valóságosan írta le a helyzetet.

Feltételezzük, a V4-ek közül gratuláltak.

- Volt köztük olyan is. Meg mások is. Ugyanakkor a V4-es miniszterelnöki csúcs után is bebizonyosodott, hogy Közép-Európa egységes álláspontot képvisel.

De Nagy-Britannia elesett, befogadnak húszezer szíriai menekültet.

- Magyarország is fogad be menekülteket, de nem beszélünk róla. Ezres nagyságrendben fogadtunk be kopt keresztényeket, amikor Egyiptomban üldözték őket.

Tud mutatni egyet?

- Ez lenne az igazi álságos magatartás! Ha valaki ugyanis valóban menekült, csak bajt hoznánk a fejére, ha elkezdenénk mutogatni, hogy lám, ő itt van, itt kell keresniük az üldözőinek.

Miniszter úr, minden tiszteletünk mellett, ez meglehetősen hihetetlenül hangzik.

- Pedig így van.

Meddig tartható a kvótarendszer teljes elutasítása? Miközben befogadunk kopt keresztényeket.

- Nem erről szól a kvóta. A kvótarendszer elhibázott irány. Nem ezzel kellene foglalkozni. Hatvanezer migráns elosztásáról van szó, miközben Magyarországra 170 ezren jöttek csak idén. Értelmét sem látom.

A KVÓTARENDSZER CSAK SÚLYOSBÍTANÁ EURÓPA HELYZETÉT

És milyen kockázatot lát abban, ha a kormány rábólint?

- A kvótarendszer tovább súlyosbítaná Európa helyzetét. A bevándorlók és az embercsempészek ugyanis meghívóként, biztatásként értelmezik.

Szlovákiában ügyesebben manővereznek, keresztényeket hajlandóak befogadni. Magyarország pedig ül a szégyenpadon.

- Mi nem érezzük úgy.

Ez nem vitatéma, azt hisszük.

- Szerintem meg nem ülünk szégyenpadon.

Oda ültettek minket.

- Nekünk nem másokhoz viszonyítva kell meghatározni magunkat. Az önálló külpolitika fontos szempont egy ország életében, a miniszterelnök is elmondta a nagyköveti értekezleten. Van egy álláspontunk, és nem adjuk fel csak azért, mert mások bírálnak.

Ha a magyar kormány bojkottálja az uniós kvótatervet, nem működik együtt, nem csatlakozunk a „nyájhoz” – a miniszterelnököt idéztük –, a másik oldalról miért várunk brüsszeli segítséget? Nem kellene gesztust tenni?

- A helyzet komolyabb annál, mint hogy gesztusokkal kellene megoldani. Most, amikor az egyik legnagyobb kihívás előtt állunk a kontinens történetében, ha csak annyira futja az Európai Uniótól, hogy gesztusokat kérünk számon egymáson, akkor nagyon nagy a baj.

El tud képzelni olyan kvótarendszert, amelyet Magyarország el tud fogadni? Jaen-Claude Juncker ma tesz javaslatot. 54 ezer Magyarországról... 120 ezer Görögországból, Olaszországból.

- Nem láttam ilyen előterjesztést.

A kerítés fontosabb?

- A külső határok védelme a legfontosabb. Ha ez megvan, akkor érdemes elővenni a következő napirendi pontot.

Pontosan mit várnak az Európai Uniótól?

- Hogy minden EU-tagországot szorítsanak rá a külső határok védelmére. Van olyan ország, például Görögország, amely fittyet hány a schengeni rendelkezésekre.

Nincs flottánk, de Magyarország kész segíteni Kósz, Leszbosz, Lampedusa megvédésében? Egyáltalán, lehet megvédeni a görög szigetvilágot?

- Nekünk az a feladatunk, hogy a saját határainkat, a schengeni határt megvédjük, mérsékeljük a bevándorlási nyomást. Sem a szerbektől, sem a macedónoktól nem lehet azt elvárni, hogy megtegyék, amit egy EU-tagország nem tesz meg.

Azt reméljük, hogy a menekültek majd maradnak a törökországi táborokban?

- Ha nem kapnak bátorítást európai politikusoktól, és világossá válik, hogy hazánk megvédi a határát, akkor biztosan kevesebben indulnak útnak.

„AZ IMÁIMBAN...

Látta már a szír kisfiú fotóját?

- Nem. Fotók nélkül is tisztában vagyok azzal, hogy szomorú emberi sorsokról beszélünk.

Sajnálják – biztosította Szijjártó kollégáinkat
Sajnálják – biztosította Szijjártó kollégáinkat
Teknős Miklós / Népszabadság

De mégis nehezen tudja megérteni az európai reakciókat, akár a média reakcióit, akár a közvéleményét. És nem tudja, miért tapsolják a müncheni pályaudvaron a Magyarországról a menekültekkel érkező szerelvényt.

- Ha valakinek az életét, a családja életét veszélybe sodorják háborúval, diktatúrával, politikai üldöztetéssel, azt be kell fogadni. A menekülteket be kell fogadni, ennek morális, vallási és jogi alapon is meg fogunk felelni. Ugyanakkor tisztán kell beszélni: a gazdasági bevándorlók befogadására Európa százezres, milliós, tízmilliós nagyságrendben nem kész.

Bécsben gyászmisét mondtak a 71 menekült halála után. Magyarországon a kormány egyetlen tagja sem mondta, hogy sajnálom. Itt az alkalom.

- Én komolyan veszem a hitemet, ezért soha nem beszélek arról, hogy kikről emlékezem meg imáimban.

A kormányszóvivő is tragédiának nevezte a 71 menekült halálát, de azt mondta, esetükben már nem volt mi elől menekülni, „önmagukat áldozattá tévő emberekről van szó”. Mi erről a véleménye?

- Furcsa lenne, ha a kormányszóvivő szavait kommentálnám.


De azt sem mondták ki, hogy a 71 meghalt menekültet sajnálják.

- Pedig higgye el, hogy sajnáljuk.

Köszönjük.

Kapcsolódó cikkek

Özönlenek a menekültek Szerbiába

Áttört több ezer migráns szombaton a görög–macedón határon, Gyevgyelija közelében.

Szijjártó még a határon kívül lerendezné a migránsokat

Egyes tagországok felelőtlen nyilatkozatai is hozzájárulnak a Nyugat-Balkánon és Magyarországon kialakult drámai helyzethez – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Brüsszelben magyar újságíróknak.

Szijjártó az osztrák kormányfőben is csalódott

Csalódást keltő és érthetetlen, hogy egy szomszédos ország vezetője így nyilatkozik abban a kérdésben, amely Magyarországnak és Európának is történelmi kihívást és rendkívüli nehézségeket jelent, ezért délutánra berendelték az osztrák nagykövetet - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek, Werner Faymann osztrák kancellár szavaira reagálva.

A megfulladt szír kisfiú képének hatására fogadhatnak be több menekültet

David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy az Egyesült Királyság az eddigieknél még több menekültet fogad be.

Szijjártó: Egyes európai politikusoknak csak szánalmas kirohanásokra futja

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Európa meggyengülésének és rendkívül nehéz helyzetének egyik legfőbb oka az, hogy olyan nyilatkozatok hangzanak el, mint amilyet a luxemburgi külügyminiszter tett, és amely arról tanúskodik, hogy európai politikusoknak fogalmuk sincs, hogy miként kell megoldani a rendkívül súlyos menekülthelyzetet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.