galéria megtekintése

Kajászó: Gyűjtenek a földmutyit meghiúsító gazdának

5 komment


Rab László

Már több mint félmillió forint gyűlt össze azon a számlán, amelyet Böcsödi Gergely 31 éves kajászói gazda megsegítésére hoztak létre. A támogatók - a Fejér Szövetség és az Összefogás a magyar vidékért egyesület - azt szeretnék, hogy a gazda kifizethesse a másodfokú bíróság által csütörtökön megítélt 1 millió 324 ezer forintot.

A kártérítési pert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet kezdeményezte, mert a gazda 2013 áprilisában a földhaszonbérleti pályázatokkal szembeni tiltakozásképpen a nyertes földjén demonstratív napraforgó-vetést végzett. A nyertes a törvényben előírt 6 ezer koronánál több földet kapott, amit a kártérítést megítélő bíróság nem vett figyelembe.

Az összeg, amelyet Böcsödi Gergelynek meg kell fizetnie, a tiltakozás utáni időszak őrzés-védelmi díja. Az NFA öt és fél millióra perelte a fiatalembert, amit az első fokú bíróság jelentősen mérsékelt.

- Az ügyben eljáró bíróságok sikerrel eljátszották az értetlent - mondta a gyűjtést kezdeményező Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője -, amikor nem vették figyelembe, hogy Böcsödi Gergely olyan földön vetett, amelyet törvénytelenül adott bérbe az állami föld kezelője. Még súlyosabb, hogy az NFA akkori vezetője, Sebestyén Róbert megtévesztette a bíróságot és félretájékoztatta a közvéleményt a bérlemény szerződéseinek visszadátumozásával, ami azt jelenti, hogy az NFA okirat-hamisítást követett el. A bíróság ezzel sem foglalkozott. Az NFA a mai napig fedezi a törvénytelenséget, Kiss Árpádnak, akinek a bérleményén Böcsödi Gergely elvetette a napraforgót, nem lenne joga 6 ezer aranykoronás állami földet bérelni és művelni, mert minden állami földpályázatból és kényszerhasznosításból kizárta magát az eredeti szerződésben tett hamis nyilatkozatával. Az NFA és a közte kötött szerződés tartalmazza a törvényességi szabályok megszegését.

 

A bíróság - hangsúlyozta Kaló Zsuzsanna bírónő a Székesfehérvári Törvényszéken - nem vizsgálta a pályáztatás körülményeit, Böcsödi Gergelynek nem volt jogalapja arra, hogy rámenjen más - az állam - földjére, a tiltakozás rossz módját választotta, fizetnie kell.

Nem keveset.

Böcsödi Gergely 2013 áprilisában a nyertes földjén vetett napraforgót
Böcsödi Gergely 2013 áprilisában a nyertes földjén vetett napraforgót
Kurucz Árpád

Ha saját zsebéből kellene a közel másfél millió forintot leszurkolnia, arra valószínűleg rámenne. Ezért kezdték el érdekében a gyűjtést. Támogatói szerint az igazságszolgáltatás azoknak - az NFA-nak és a vele törvénytelenül szerződő bérlőnek - adott igazat, akik közreműködtek a törvénytelenségben. És végül annak kell fizetnie, aki az egészet feltárta, és lehetővé tette, hogy az NFA új pályázatot írhasson ki.

Mellesleg a napokban kihirdetett új pályázat nyertesei között találjuk azt a Varga Ferencet is, aki tanúskodott a bíróságon.

Böcsödi Gergely ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.