galéria megtekintése

Juhászok tüntetése komoly ellenszélben Felcsúton

78 komment


Cseri Péter
NOL

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke és Várad András, a kisemmizett juhász részvételével tüntettek a felcsúti polgármesteri hivatal előtt. Az ellentüntetők létszámban és hangerőben is nyomasztó fölényben voltak.

– Gábor, kérsz sípot?

– Kérek.

– De aztán fújjad rendesen, ha elkezdenek beszélni!

 

És Gábor fújta rendesen. Társai is, akik közül néhányan inkább kereplővel meg dudával csaptak zajt. Aztán megérkezett három mezőgazdasági munkagép is, hogy a járó motorjukkal még tovább növeljék a hangerőt. Szombat délután négy órára már akkora lett a hangzavar a felcsúti polgármesteri hivatal előtt, hogy az emberek a mellettük állók szavát sem értették. Így aztán kissé abszurd kampányeseménnyé vált az Együtt-PM és az alcsútdobozi Váradi András juhász által közösen meghirdetett felcsúti demonstráció.

A Fejér megyei falu polgármesteri hivatala előtt a bejelentők Mészáros Lőrinc milliárdos faluvezető és az Orbán-kormány „földrabló politikája" ellen kívántak tiltakozni. Bár az eseményen alig húsz tüntető jelent meg, utólag indokoltnak bizonyult, hogy a rendőrség jelentős erőkkel vonult ki a rendezvény biztosítására. A kezdés előtt ugyanis a sípokkal, kereplőkkel és a baloldali ellenzéket bíráló táblákkal felszerelkezett, nagyjából 70-80 ellentüntető gyakorlatilag átvette az irányítást: elfoglalták a hivatal előtti, a demonstrációra kijelölt területet. Kérdésünkre azt állították, hogy mindannyian felcsútiak, és a Facebookról értesültek a rendezvényről.

Váradi András és az ellentüntetők
Váradi András és az ellentüntetők
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke arra kérte a rendőrök helyszíni vezetőjét, szólítsa föl az ellentüntetőket: hagyják el a demonstráció helyszínét. A rendőrök eleget is tettek Juhász kérésének: közölték az egybegyűltekkel, hogy a hivatal elé senki nem jelentett be ellentüntetést, így aki nem az ellenzéki demonstrációra érkezett, annak el kell hagynia a területet. Ami azt jelentette, hogy az ellentüntetők átvonultak az utca túloldalára, így legalább húsz méterre kerültek Váradiéktól. Igaz, a két csoportot rendőrsorfal választotta el egymástól. Néhányan azért megpróbáltak maradni, azt állítva, hogy ők valójában az ellenzéki rendezvényre jöttek, de az általuk tartott táblák szövege miatt („Bűnszervezetben kormányoztatok"; „46 napja várjuk a választ: honnan van a 240 millió?"; „Megint hazudtok reggel délben meg este") Juhász Péter kérésére őket is „átvezényelték" a kordonon túlra.

Az elsőként szólásra jelentkező Váradi András igen rövid beszédet mondott. Mint ismert, az alcsútdobozi juhász szinte mindenét elveszítette, miután Mészáros Lőrinc terjeszkedésének áldozata lett. Korábban 60 hektár bérelt állami földön 360 állatot tartott, ám ezeknek a területeknek a használati jogát az elmúlt évek földhaszonbérleti pályázatain sorra elvesztette. Állatait ma már nem tudja hová kihajtani, azt a majort, ahol családjával együtt él, a felcsúti polgármester által használt földek veszik körül. Váradi András hiába pályázott, nem kapott földet, így mára szinte mindenét el kellett adnia, mindössze tizenöt birkája maradt.

Váradi időközben a baloldali ellenzék egyik legaktívabb kampányfigurájává vált. Közéleti szerepvállalása odáig juttatta, hogy ma már az Együtt-PM aktivistája, az Összefogás országos listáján 189. helyen szerepel, és az elmúlt hetekben számos ellenzéki politikussal tartott közös kampányrendezvényt vagy demonstrációt. A legtöbbet Juhász Péterrel akciózik, ami nem véletlen, hiszen az Együtt társelnöke vezette őt be a politikába, de volt már közös fellépése Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, Gyurcsány Ferenccel, a DK vezetőjével, valamint Szabó Rebeka PM-es parlamenti képviselővel is.

Állítása szerint néhány hónap alatt egy Együtt-PM alapszervezetet is összegründolt – 20-30 taggal – Felcsút környékén, továbbá kampányvideóval nyomul a Youtube-on.

A szombati tüntetésen azonban kissé megilletődöttnek tűnt. Többször is elakadt, láthatóan nagyon zavarta őt, hogy a vele  szimpatizálókhoz képest az ellentüntetők jóval többen voltak. Beszédében arról értekezett, hogy nem történt meg a valódi rendszerváltás, az Orbán-kormány és a kiszolgálói pedig szétlopták, ami még a közvagyonból megmaradt. Szavai közben a háttérből felharsant a kormányfőt éltető „Viktor, Viktor!" rigmus.

Nem értenek szót
Nem értenek szót
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az óriási hangzavarban – amelyben mindkét oldalon bőszen szidalmazták a velük szemben állókat – a legabszurdabb pillanat az volt, amikor az ellentüntetők közül egy bajszos kopaszodó férfi mindenkit túlharsogva az üvöltette a szónok felé: „Hangosabban beszélj, mert nem halljuk!" Erre aztán óriási káosz lett, mivel a demonstráció egyik szónoka, Horváth Judit tabajdi gazdálkodó – aki szintén az állami földpályázat egyik vesztese volt – komolyan vette a felszólítást, és átlépve a rendőrsorfalon az alig hallható megafonjával megpróbálta elmagyarázni az ellentüntetőknek, hogyan és milyen módszerekkel csaltak az állami szervek a pályázatokon. Az előadása nem aratott különösebb sikert, a köré gyűlő ellentüntetők lehazugozták, majd válogatott szidalmakkal illették őt és Váradi Andrást is.

A rutinos közszereplőnek számító Juhász Péter visszatért a kordon mögé, ahol csak a hozzá közel állók hallották, amint azt ígérte: nem hagyják, hogy az egész ország úgy járjon, mint Felcsút, amit ma már Orbán Viktor szinte saját tulajdonaként kezel. Példaként állította mindenki elé Váradi Andrást, aki kész kiállni az érdekeiért a nyilvánosság előtt is, majd azzal zárta le a demonstrációt, hogy „Éljenek a bátrak!"

Az ellentüntetők egészen a parkolóig kísérték a más településekről érkező demonstrálókat, szitkokkal és sípszóval búcsúztak el tőlük. Aztán álldogáltak még egy darabig, majd elcsöndesedtek és hazaballagtak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.