galéria megtekintése

„Orbán kiadta rám a kilövési parancsot”

108 komment

kálmán T. Attila

Juhász Pétert nem az zavarja, hogy akár törvénytelen eszközökkel is turkálnak a zsebében, hanem hogy kormánypárti politikusok vagyonosodása felett valamiért könnyedén szemet hunynak. Jó ötletnek tartaná, ha megemelnék a képviselők fizetését, cserébe kötelezné őket az adóbevallásuk nyilvánossá tételére.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

- Rengetegszer állította, hogy Orbán Viktor 13 hektáron, öt kastélyban él. Mészáros Lőrinc pedig a strómanja. Keresték önt azzal, hogy ezeket ne írja le, vagy fenyegették perrel az állításai miatt?

- Nem vagyok médium, úgyhogy helyreigazítást nem kérhetnek tőlem. Személyiségi jogi pert indíthatna Orbán, de nem tette. Nem is csodálom, az állításaim bizonyíthatóak.

 

- Hogyan bizonyíthatóak?

- Egyértelmű, hogy a kutyája ott él, józan paraszti ésszel belátható, hogy ő is. Az történt, hogy Orbán apja megvette 155 millióért ezt a területet tízéves lízingre. Utána Mészáros Lőrinc kibérelte tőlük tíz évre, és egy összegben letette pont ugyanazt az összeget, amiért megvették az ingatlant. Ez olyan, mintha Mészáros Lőrinc ajándékba vette volna Orbánnak ezt a telket, amiért cserébe nyilván előnyöket remél. Ez maga a korrupció.

- A TV2 lejáratásszagú anyaga lehet összefüggésben azzal, hogy kormánypárti politikusok gazdagodásával foglalkozik?

- Ez teljesen egyértelmű. Fidesz-közeli emberek hívtak föl, hogy elmondják, Orbán kiadta rám a kilövési parancsot. Engem ez a hecckampány nem zavar, inkább erősít. A Fidesznek nincs nagyon más eszköze, mint a lejárató kampány, érveléssel, vitával nem is próbálnak ellentmondani nekem. Az is világos, hogy engem követtek és lehallgatnak, különben a Tények nem tudhatta volna a címem sehonnan. Két hónapja költöztünk az új albérletünkbe, és még nem vagyunk átjelentkezve sem. Ezenkívül az elmúlt két hétben három ember jelezte, hogy megkeresték őket valamilyen „szakszolgálattól", hogy ne működjenek velem együtt, mert megütik a bokájukat. Itt olyan emberekről van szó, akik valamilyen ügyben a segítségemre voltak.

A TV2 riportere kérdezi Juhász Pétert
A TV2 riportere kérdezi Juhász Pétert
Juhász Péter/Facebook

- A TV2-től keresték már az ellenük tett feljelentése miatt?

- Még nem reagáltak. Engem nem az érdekel, hogy bekameráznak a kertembe, bár ez valóban tiltott adatgyűjtés. Sokkal érdekesebb számomra, hogy vajon a kettős mérce érvényesül-e az igazságszolgáltatás ilyen területén is. Hiszen itt egy bűncselekmény gyanúja miatt kell nyomoznia a rendőrségnek, ezért is mondtam, hogy foglalják le a kamerát. Szabálysértési esetben a 444.hu-nak és Gulyás Mártonnak lefoglalták a drónját, amikor Orbán vagyonosodását akarták megvizsgálni.

- Most mégis az ön „vagyona", vagyis pénztelensége lett téma. Többször gyűjtött adományokat, a TV2 kamerájának is megmutatta a bankszámlaszámát, hogy küldjön pénzt, aki a korrupcióellenes munkáját szeretné támogatni. Ezzel hogy számol el?

- Minden esetben tételesen kitettem a Facebookomra az elszámolásokat. Magyarán oda, ahol a gyűjtés zajlott. A mostani gyűjtésről még nem tudok adatokat mondani, mert folyamatban van. Hétfőn, amint a bank kinyit, és végleges összeget tudok mondani, közzéteszem.

- Barátok is támogatják pénzzel.

- Az más, nem a nyilvános gyűjtés. Tényleg van egy-két ember, aki támogat havonta. Ezek olyan emberek, akik fontosnak tartják azt a fajta politikát, amit folytatok. Nehéz forintosítani a támogatást, mert sok régi barátomtól nem pénzt kapok: például van olyan éttermes, aki nem hagyja, hogy fizessek nála. De gyerekruhát vagy kaját is sokszor adnak. Ehhez azt kell tudni, hogy volt olyan időszak, amikor kifejezetten sok pénzt kerestem, és akkoriban ugyanígy jártam el én is. Mondhatjuk, hogy egy nagy családban élek, ahol figyelünk egymásra, és akinek van, az ad annak, akinek nincs.

- Körülbelül mennyiből él havonta?

- 330 ezret kapok az önkormányzattól és a pártomtól. Erre jön egyszer 15 ezer forint, egyszer 50 dollár támogatás, az előbb említett két magánembertől. A három gyerek és a főállású anyaként otthon levő barátnőm után pedig körülbelül 73 ezer forintot kapunk. A kiadásaink jelentős része valóban a lakásra megy. Halkan megjegyzem, hogy ilyen értelemben nagy lábon élünk, mert nincsen vagyonunk, és mindent bérelnünk kell. Szégyellem, hogy nem jövünk ki mindig ebből a pénzből. Most emögé nem bújnék, de politikusként rengeteg kiadásom van, akár olyanokból összeadódva, hogy egy párt alelnökeként nem engedem meg, hogy egy aktivista fizesse a saját kávéját. Ami pártügyben zajlik, azt az Együtt kifizeti, de ilyen reprezentációs költségekről nyilván nem viszünk be számlát.

- Nem gondolta, hogy ha a II. kerületbe költözik, az támadási felület lesz?

- Gondoltam, de nem foglalkoztat. Ezelőtt Újlipótvárosban laktam, ami drágább környék, mint ahol most lakom, de odaszülettem, erről hadd ne tehessek. Ha a demagógia szintjére megyünk, akkor ez valóban támadási felület. Ha viszont megnézzük a lakáspiaci árakat és hozzávesszük, hogy három gyereknek normális körülményeket szeretnék biztosítani a tanuláshoz, illetve nekem a munkához, akkor nincs ebben semmi furcsa. Cserébe ott spórolunk, hogy nyolc éve nem voltunk nyaralni.

- Felmerült önben, hogy ismét a pia­con helyezkedik el a politika helyett?

- Rendszeresen megfordul ez a gondolat az ember fejében, mert a többszörösét kerestem ennek a pénznek, amikor a piacon dolgoztam. Ugyanakkor amikor azt kérem, hogy támogassanak, akkor azt érzem, rendkívül sokan állnak mellettem, és ezek a gondolatok elmennek. Nekem fontosabb a pénznél, hogy társadalmilag hasznosnak érezzem magam.

- Támogatna olyan törvényjavaslatot, amely megemelné az önkormányzati és az ország­gyűlési képviselők bérét?

- Nagyon fontosnak tartanám, mert a korrupció melegágya, ha egy képviselőnek másodállást kell vállalnia. Gondoljunk vidéki polgármesterekre, akiknek 150 ezer forintban maximálták a fizetését. Egy-egy polgármester így rá van kényszerítve a korrupcióra. Kitisztítaná a közéletet, ha a képviselők nem mutyizva kapnák meg a felelősségvállalásukért arányos pénzt. Cserébe behoznék olyan törvényt, ami megkönnyítené a számonkérhetőséget, például hogy nyilvánosságra kelljen hozniuk a képviselőknek az adóbevallásukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.