Juhász: Orbán szlovák cég mögé bújtatta a családi üzletét

Egy Szlovákiában bejegyzett cég által vezetett győztes konzorciumba került bele a miniszterelnök veje és Martonyi János ex-külügyér fiának a közös cége - állította az Együtt politikusa. A cégbírósági adatok mást mutatnak, ám így is különös a céges kapcsolat.  

A miniszterelnök veje, Tiborcz István is közvetett résztulajdonos abban az Asseco Central Europe nevű cégben, amely tavaly novemberben elnyerte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kiírt, ötszázmillió forintos közbeszerzést – mondta el Juhász Péter, az Együtt képviselője a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A szlovák Asseco 49 százalékos tulajdonosa a magyar TSDM Holding, ahol viszont Martonyi Zoltán – Martonyi János ex-külügyminiszter fia – résztulajdona mellett a Tiborcz érdekeltségébe tartozó Green Investment Kft. a többségi tulajdonos.

Lapunk utánajárt az Együtt politikusa állításának, és kiderült: a helyzet fordított. A szlovák  cég 51 százalékos tulajdonosa a tavalyelőtt léerhozott Asseco Hungary Zrt.-nek, melyben a TSDM-nek van 49 százalékos, kisebbségi tulajdona.Azaz: Tiborczék közvetlenül nem nyertek közbeszerzést, ám  - ami igen valószínű - ha a magyar leányvállalat lesz alvállalkozóként az OEP-pel tavaly év végén aláírt szerződés kivitelezője, úgy így is jól jár a miniszterelnöki rokonság és üzletfelei. 

A sajátos együttműködés további kérdéseket is vet fel. Különös, hogy az Asseco Group, amelynek már régóta van két másik leányvállalata - Statlogics és a GlobalNet Zrt.-k - miért döntött úgy, hogy új, külön céget alapít és abba külsős, ilusztris befektetőt von be. 

Juhász Péter szerint vérlázító, hogy Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan közpénzekkel tömi a családi érdekeltségeit.  "Eddig csak hazai közvilágítási tenderekről tudtunk. Ezúttal viszont azt látjuk, hogy a miniszterelnök családtagjai Szlovákiában bejegyzett cégek mögé bújva indulnak a közbeszerzésen.

Juhász Péter szerint finoman szólva is furcsa, hogy a Tiborczék érdekeltségébe tartozó szlovák vállalkozás a tenderen az 500 millió forintos ajánlatával olyan szereplőket előzött be, mint a Fornax, a Hewlett and Packard vagy a Tigra.

Vérlázítónak nevezte Juhász azt is, hogy miközben Orbán Viktor és kormánya szóban fellép a szlovák rendszámú autók és cégek tulajdonosai ellen, addig a saját családja szlovák cégek mögé bújva tenderezik, majd az itt megszerzett közbeszerzésből származó jövedelem után Szlovákiában adózik le.

Juhász felháborítónak nevezte lapunk legutóbbi értesülését, miszerint a keszthelyi önkormányzat nemcsak bérbe adta az ottani Phoenix-kikötőt jutányos áron Tiborcz Istvánnak és üzlettársainak, hanem rövidesen értékesítené is a teljes területet a miniszterelnöki vő vállalkozásának. Juhász szerint ez is egy újabb példa arra, hogy Orbán Viktor kormánya egyben a korrupció kormánya.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.