galéria megtekintése

Portikot is beidézhetik a Rogán–Juhász-perben

0 komment


Bita Dániel

Juhász Péter azt szeretné, hogy a bíróság hallgassa meg tanúként a kedden újabb gyilkossági ügyben megvádolt Portik Tamást abban a személyiségi jogi perben, amelyet Rogán Antal indított ellene. A fideszes politikus jogi képviselője ezt elkerülné.

Másik bírói tanácshoz került és így szinte elölről kezdődött a Juhász Péter és Rogán Antal közötti személyiségi jogi per a Fővárosi Törvényszéken. A Fidesz frakcióvezetője egymillió forint sérelemdíjat követel, amiért az Együtt alelnöke bűnözőnek nevezte, és azt állította: Rogán és az általa vezetett belvárosi önkormányzat Portik Tamással és körével üzletelt. Az ­ellenzéki politikus ezenkívül maffiamódszerekről és Rogán-klánról is említést tett az V. kerületi ingatlaneladásokkal kapcsolatban.

Bérces Renáta bíró arra hívta fel a felperest képviselő ügyvédi irodát, pontosítsa, hogy Juhász mely kijelentéseit tartja becsületsértőnek, melyek sértik Rogán jó hírnevét, méltóságát. Juhászék is kifogásolták, hogy a kereset nem különíti el a tényállításokat és a véleményeket. Erre augusztus végéig adott időt a bíróság, Juhász jogi képviselője egy hónapon belül válaszolhat, a következő tárgyalás október végén lesz.

Noha az Együtt önkormányzati képviselőjét már meghallgatta a törvényszék, a tanácsváltás miatt újabb kérdésekre számíthat. Ahogy Rogánnak is lehet jelenése a tárgyalóteremben, miután Juhász ügyvédje kérdezni szeretne tőle. Rogán jogi képviselője e helyett azt kérte, tekintsék az eljárás részének azt a nyilatkozatot, amelyet ügyfele egy másik személyiségi jogi perben tett. A Fidesz frakcióvezetője az Együtt korábbi politikusa, Gulyás József ellen indított eljárásban zárt tárgyaláson ecsetelte, milyen sérelmeket okoz neki és családjának, gyermekeinek, hogy bűnözőnek nevezik.

 
Juhász Péter egy korábbi tárgyaláson. Rogán akkor sem jelent meg.
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A per legérdekesebb kérdése az: meghallgatják-e a kedden újabb emberölési ügyekben felbujtóként megvádolt Portikot? Ezt Juhászék kezdeményezték, Rogánék viszont határozottan ellenzik, mondván, az ügyben okiratokkal minden igazolható. Ám a bíró jelezte, nem csak okiratok szolgálhatnak bizonyítékul, és kétségtelen, hogy Portik tanúként még nem beszélt arról, milyen viszonyban állt Pápa Marianne-nal, akinek érdekeltsége kedvezményesen jutott hozzá egy Károly körúti ingatlanhoz, majd dupla áron adta tovább.

A bíró szerint Portikot abban a szakaszban érdemes tanúként meghallgatni, amikor minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll, és Juhász tisztázta, mire alapozta kijelentéseit. Így ugyanis Portik nem csak a Pápa Marianne-hoz fűződő kapcsolatát firtató kérdésekre válaszolhatna. Rogánék arra hivatkoznak: a nő közleményben cáfolta, hogy Portik élettársa volt, és egy elfogási jegyzőkönyv is alátámasztja, hogy nem mellőle vitték el a rendőrök az olajügyek főszereplőjét, amint azt korábban a fideszes Kocsis Máté állította.

A bíró elmondta, hogy a sátoraljaújhelyi fegyházban fogva tartott Portikot csak különleges biztonsági intézkedések mellett lehet meghallgatni, s a törvényszék Markó utcai épülete erre nem alkalmas, így a Fő utcába, a katonai bíróságra kellene vinni. Ez megoldható, de nem kis tortúra, ezért kérte az alperest, jól gondolja meg, szükséges-e Portik vallomása. Ugyanakkor a keddi  tárgyaláson már az is fölvetődött, hogy Portikot és a kapcsolatukat tagadó Pápát szembesíteni is lehetne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.