galéria megtekintése

Juhász Ferenc: Vádolom Polt Pétert és Orbán Viktort

38 komment


Lencsés Károly

„Vádolom Polt Pétert és Orbán Viktort, hogy a büntetőjog eszközeit használták fel a politikai riválisaikkal szemben” – jelentette ki Juhász Ferenc volt MSZP-s honvédelmi miniszter, miután őt és egykori államtitkárát jogerősen felmentették a Fapál László lakásügye miatt emelt vádak alól. Mindketten elégtételt akarnak.

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Juhász Ferenc volt MSZP-s honvédelmi minisztert, valamint egykori közigazgatási államtitkárát, Fapál Lászlót hétfőn. Első fokon mindkettejüket ellen ejtették a vádat, másodfokon azonban Juhászt két, Fapált egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvény tavaly ősszel. A verdikt ellen az ügyészség súlyosbításért, a terheltek a felmentésük érdekében fellebbeztek.

Az MSZP-s politikust és az általa vezetett tárca volt államtitkárát egy 2006-os ügy miatt hűtlen kezeléssel vádolták, mert Fapál a minisztere engedélyével a piaci ár harmadáért vásárolhatta meg az alig egy évvel korábban számára kiutalt zuglói szolgálati lakást. Az államtitkár pedig felbujtó volt azzal, hogy az ingatlan megvételére vonatkozó kérelmét előterjesztette.

Az ügyészség álláspontja szerint Fapál állami vezetőként kizárólag határozott időtartamra – a megbízatásának idejére – lett volna jogosult szolgálati lakásra, amit a Miniszterelnöki Hivatal utalhatott ki. Ezzel szemben Juhász egy, az egyenruhásokra vonatkozó honvédelmi miniszteri rendelet alapján engedélyezte 2005-ben, hogy államtitkárával – aki hivatásos szolgálati jogviszonyát csaknem mindvégig megőrizte – határozatlan idejű lakáshasználati szerződést kössenek. Ezt a lakást vette meg az akkor hatályos szabályok szerint jelentős kedvezménnyel a volt államtitkár, amikor 2006 tavaszán – a kormányváltás előtt – a nyugdíjazását kérte.

 

Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság a bizonyítást megfelelően lefolytatta, és az ítélőtábla szerint helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem történt jogsértés. Tanúk sora igazolta ugyanis, hogy Fapál esetében a lakás kiutalása, vásárlásra történő kijelölése, majd értékesítése pontosan úgy történt, mint minden más esetben. Arra nézve sem merült fel adat, hogy a volt államtitkár vagyoni hátrány okozására irányuló magatartást tanúsított volna – szögezte le az ítélet szóbeli indokolásában a bíróság.

Juhász Ferenc (balra) és Fapál László
Koszticsák Szilárd / MTI

Másodfokon Juhászt alapvetően az államháztartási törvény megszegésére hivatkozva marasztalták el. A tábla ezt sem találta megalapozottnak, mert nincs semmilyen bizonyíték arra – szögezte le a bíró –, hogy a lakásbérleti szerződést kifejezetten az ingatlan későbbi értékesítése érdekében kötötték volna meg. De azt sem találták jogellenesnek, hogy a volt államtitkárnak nem az állami vezetőkre, hanem a hivatásos katonákra vonatkozó szabályok szerint utaltak ki bérlakást.

– Hat éve folyik egy koncepciós eljárás, és hat éve hurcolnak bennünket a sokadig bírói fórum elé, és most jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit a kezdetektől fogva állítottunk: jogszerűen és szabályszerűen jártunk el, s nem követtünk el bűncselekményt – nyilatkozta a jogerős verdikt kihirdetése után Juhász. Majd hozzátette: a hat esztendő alatt sikerült két embert, két családot tönkretenni.

– Vádolom Polt Pétert és Orbán Viktort, hogy a büntetőjog eszközeit használták fel a politikai riválisaikkal szemben – mondta a volt miniszter. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy vagy tucatnyi bírói fórumot kellett megjárniuk azért, hogy végre elégtételt kaphassanak. A felmentést azonban nem tartja elegendőnek, mert évekig bűnözőnek minősítették őket. Ezért az ügyvédjével keresik a megoldást, hogy a „sok mocsadék állításért”, ami Budai Gyula és más politikusok szájából is elhangzott, elégtételt kapjon.

Koszticsák Szilárd / MTI

Fapál szerint az ítélet azt bizonyítja, hogy Magyarországon még mindig van lehetőség egy nyilvánvalóan jogellenes, törvénysértő eljárásban meghozott verdikt korrekciójára. Úgy gondolja, mindenki számára fontos üzenet, hogy az igazságszolgáltatás még működik. Másrészt viszont nem érti, miért kellett öt és fél éven keresztül bizonygatni: a vád tárgyává tett cselekmény teljesen törvényes volt. Ez nem következhetett volna be – véli –, ha nem egy „politikai kreálmányról” van szó...

Komoly kártérítést is kaphatnak a most felmentett vádlottak – válaszolta az elégtételt firtató kérdésünkre Helmeczy László, Juhász ügyvédje. Szerinte a magyar államot súlyos felelősség terheli azért, mert emberek öt éven keresztül ártatlanul ültek a vádlottak padján.

Fapál pedig arra a strasbourgi bírósági ítéletre utalt, amely szerint folyamatban levő eljárásban állami vezető soha nem nyilatkozhat, s nem minősítheti politikustársait bűnözőnek. Maga ezért összegyűjtötte a velük kapcsolatban elhangzott sértő kijelentéseket, s ha itthon nem állapítanak meg sérelemdíjat, a nemzetközi fórumhoz fordulnak. Végtelenül lejáratták ugyanis őket – magyarázta –, s hiába a felmentő ítélet, a bélyeg rajtuk marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.