Józsefváros nem kér többet a tűcsereprogramból

Minden előzetes egyeztetés és értesítés nélkül felbontotta szerdán Józsefváros képviselő-testülete a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési megállapodást, amelynek keretében az alapítvány többek között az intravénás droghasználók számára biztosított tűcsereprogramot.

Szerda délután 14 igennel, 2 nemmel és 1 tartózkodás mellett Józsefváros képviselő-testülete megszavazta azt a Kocsis Máté polgármester által tett előterjesztési javaslatot, amely a Kék Pont Alapítvány és az önkormányzat között született 2010-es együttműködési megállapodás 2013. december 31-i hatállyal történő felmondására vonatkozott – olvasható az alapítvány honlapján.

A Kék Pont Alapítvány korábban a józsefvárosi Kálvária tér 5. szám alatt működtetett tűcsereprogramot az intravénás droghasználók számára. Ennek lényege, hogy a droghasználók díjmentesen és anonim módon tudják az ambulancián lecserélni az általuk használt injekciós tűt.

Mint arra Kocsis Máté előterjesztésében emlékeztet: a drogambulancia tevékenysége több szempontból is problémákat okozott a kerületnek és a helyi lakosoknak. Többek között azzal, hogy „a kliensek által használt tűk nagy része a Kálvária tér és környékén található közterületekre, illetve eldugott, úgynevezett belövő helyekre került, veszélyeztetve ezzel nemcsak a droghasználók, hanem a civil lakosság egészségét is”.

A fenti problémák miatt 2010-ben a Kék Pont Alapítvány, a kerületi rendőrkapitányság, az önkormányzat, a kerületi tiszti főorvos és a Józsefváros Közbiztonságáért és Köztisztaságáért Kft. megállapodtak, hogy közösen lépnek föl a kerületi drogszemét ellen, perevenciós programokat dolgoznak ki, a Kék Pont Alapítvány számára pedig egy új helyszínt keresnek a szolgáltatás folytatása érdekében. Az alapítvány a Magdolna utca 43. szám alatt kapott kedvezményes bérleti díjjal egy helyiséget.

Kocsis Máté szerint a megállapodás alapvető célja a Kék Pont tevékenységéből fakadó problémák – a tűcsereprogram köztisztasági, közegészségügyi, közbiztonsági negatív hatásainak – egy együttműködésen alapuló megoldása volt. A lakossági bejelentések és a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat jelzései alapján azonban a kerületben jelentős számú eldobott injekciós tű található, játszóterek környékén is. A városüzemeltetési szolgálat vezetője és munkatársai viszont „nem találkoztak a kerületben olyan Kék Pontos munkatársakkal, akik a használt fecskendők közterületről történő gyűjtését végezték volna”.

Mindezek pedig Kocsis Máté szerint indokolttá teszik a szervezettel kötött együttműködési megállapodás felmondását. A polgármester, aki egyben a Fidesz kommunikációs igazgatója is, javasolta a Magdolna u. 43. szám alatti helyiség bérleti jogviszonya felmondásának megvizsgálását is. Úgy fogalmazott: „Tekintettel arra, hogy a Kék Pont székhelye a szomszédos Ferencvárosban működik, a kerületi droghasználók számára a tűcsereakció a továbbiakban is elérhető lenne.”

A javaslatról a Kék Pont Alapítvány még értesítést sem kapott, a szerdai ülésen munkatársai hívatlanul vettek részt. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Rácz József a szavazás előtt szót kérve azt mondta: megdöbbenve értesültek arról, hogy képviselő-testületi döntés várható a Kék Ponttal kötött együttműködés felmondásával kapcsolatban. Barátságtalan gesztusnak nevezte, hogy erről nem egyeztettek velük.

Kiemelte: az előterjesztés előzményei között drogambulanciaként emlegetik a Kék Pont „problémás” telephelyét, holott jelenleg – az alapítvány többszöri javaslata és a riasztó intravénás drogfogyasztási és hepatitis-fertőzöttségi mutatók ellenére – Józsefvárosnak nincs drogambulanciája. – A Kék Pont – amely évek óta szorgalmazza egy komplex kezelési lánc, ellátórendszer kiépítését drogambulanciával együtt – jelenleg más pályázati forrásokból egy „ambulancia-szerű” szolgáltatást működtet, OEP-óraszámok nélkül, szigorúan külön helyiségben a tűcserétől – hangsúlyozta Rácz József.

Rámutatott: az előterjesztés felsorolja a tűcsereprogram köztisztasági és közegészségügyi negatív hatásait, de nem tesz említést a tűcsereprogramok első számú feladatáról, a HIV-, AIDS- és hepatitisjárványok megelőzéséről. A szakember szerint a tűcsere megszűnésével teljesen monitorozhatatlanná válik, hogy a vírusok bekerültek-e a közösségbe: nem lesz esély korai jelzőrendszerként használva tapasztalataikat, azonnali beavatkozásokat eszközölni. Ez a többségi lakosság számára is közegészségügyi katasztrófát jelenthet.

Emlékeztetett: 2009 decemberében éppen a Kék Pont volt az, amely személyre szóló levelek formájában is tájékoztatta a képviselőket a kialakult illegális belövőszobák és a nyíltszíni drogszcéna kialakulásáról, majd Narkógettó címen konferenciát is szervezett, a helyzet közös kezelését kérve. Az önkormányzat ezt követően fordult a probléma felé, és ennek egyik eredményeként született későbbi együttműködési megállapodásunk – mutatott rá. A tűcsereprogram közbiztonsági kérdései kapcsán megjegyezte: idén július 3-án egyeztetést kezdeményeztek a rendőrkapitánnyal, és jövő hét hétfőre kaptak időpontot.

Az előterjesztés hivatkozik az együttműködési szerződés azon pontjára is, miszerint „a Kék Pont kötelezettsége a szolgáltatást igénybe vevő ellátottak számára nyitva álló helyiség mindenkori helyszínéről, valamint megkereső tevékenység során feltárt – a rejtett droghasználói csoportok által használt – helyek és környékén található utcai drogszemét begyűjtése és biztonságos elszállítása”.

– Nem tesz azonban említést arról a hármas együttműködési megállapodásról, amely a Kék Pont, a Közterületfenntartó Vállalat és a Városüzemeltetési Szolgálat között történt, pontos  feladatfelosztással – hívta fel a figyelmet Rácz József. – Ennek során a közterületi drogszemétbegyűjtés feladata nem hozzánk került, mi a kevésbé látható lépcsőházakban, eldugott helyeken található drogszemétről érkező bejelentések nyomán kialakuló gyűjtést vállaltuk, aminek eleget is tettünk munkatársi kapacitásainkhoz mérten – hangsúlyozta.

Az előterjesztés kitér arra is, hogy az önkormányzat más kerületi szervezetet is megbízhat a Kék Pont által elért kiemelten veszélyeztetett klientúra elérésével. Rácz József azonban erre – a már 3000 fő feletti regisztrált kliensszámnál, és a napi 100-150 megjelenő kliens esetében – nem lát reális esélyt. Mint fogalmazott: a kiépített bizalmi kapcsolat nem tekinthető jogfolytonosnak.

A Kék Pont Magdolna utcai épületében indított Kontakt Café programja az intézményi kapcsolatot nem preferáló szerhasználókkal való kapcsolatépítést, a droghasználók széles rétegének elérését tűzte ki célul, mert azt szeretnék, ha a drogfüggők a velük való rendszeres kapcsolaton keresztül az egészségmagatartásukon – biztonságos szerhasználat, biztonságos szex irányában – változtatnának.

Mindezt ingyenesen, anonim módon úgynevezett ártalomcsökkentő tanácsadással, tűcserével, szűréssel, egyéni esetkezeléssel, eltereléssel, a droghasználóknak nyújtott eseti vagy rendszeres segítséggel igyekeznek elérni. Ennek érdekében a tűcsereprogram mellett egyéb ártalomcsökkentő szereket, például vénaápoló kenőcsöt, vitaminokat, óvszereket biztosítanak a hozzájuk fordulóknak, akiknek HIV-, Hepatitis B- és C-szűrést is biztosítanak, valamint hozzá kapcsolódó tanácsadást.

A program távlati lehetőségei között lényeges megemlíteni a korai kezelésbe kerülést és ezáltal a rehabilitáció esélyének növelését. Az alapítvány munkatársai emellett segítséget nyújtanak az aktív szerhasználóknak munka- és szálláskeresésben, szociális ügyintézésben is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.