Húsz magyar háromszor annyit keres, mint a bölcsődei dolgozók együttvéve

Huszonöt, befektetési alapokat kezelő topmenedzser többet keres, mint az ország összes óvodapedagógusa együtt – hívta fel a figyelmet Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a Georgetown Egyetemen tartott beszédében, amikor a szegénység csökkentésének céljáról beszélt. Bár a számok kisebbek, a különbség idehaza is óriási.

A Washington Post blogja – amelyet a 444 idézett – utánanézett, és kiderült: Obama nem túlzott. A 2011/2012-es adatok alapján a 158 ezer nevelő átlagosan évi 53 480 dollárt (hozzávetőleg 14 millió forintot) vitt haza. Az összkeresetük tehát 8,5 milliárd dollár volt. A pénzügyi szektor sztárjai más dimenzióban mozognak. A legtöbbet kereső huszonöt topmenedzser 11,62 milliárd dollár jövedelmet könyvelhetett el. Vagyis fejenként átlagosan 464 millió dollárt (körülbelül 124 milliárd forintot) tettek zsebre.

A magyar csúcsadózó ki tudná fizetni az összes bölcsődei dolgozó bérét
A magyar csúcsadózó ki tudná fizetni az összes bölcsődei dolgozó bérét
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Bár a számok kisebbek, a különbség idehaza is óriási. A nettó bérük összegével szelfiző dolgozók nyomán a szociális ágazat kereseti viszonyainak néztünk utána. A Központi Statisztikai Hivatal lapjában az olvasható, hogy míg az egészségügyben a bruttó keresetek elérik a nemzetgazdasági átlag 89 százalékát, addig a szociális ellátást végzők bére az országos átlag 61 százaléka.

Különösen alacsony a gyermekek napközbeni ellátásában dolgozók fizetése, ők a nemzetgazdasági átlag 53 százalékát vihetik haza. Ezt igazolja a szociális szelfizésben részt vevők példája is. Egy 57 éves kisgyermeknevelő 84 ezer forintos nettó keresetéről számolt be, 53 éves diplomás kollégája 114 ezer forintot visz haza. Egy nyelvvizsgával is rendelkező pályakezdő ugyancsak 84 ezer forintot kap.

A KSH-tól kapott adatsorból kiderül, hogy nagyjából 3500 csecsemő- és kisgyermekgondozó, valamint 4400 gyermekfelügyelő és dajka dolgozik Magyarországon. Az előbbiek bruttó átlagkeresete 151 432, az utóbbi csoportba tartozóké 143 921 forint. Vagyis a 7900 bölcsődei dolgozó havonta bruttó 1,16 milliárd forintot, évente 14 milliárd forintot keres összesen.

Ez pedig alig több annál, mint amekkora jövedelme a legnagyobb adófizetőnek volt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunknak küldött kimutatása szerint a legtöbbet befizető adózó 11 milliárd forint jövedelmet szerzett a 2013-as személyijövedelemadó-bevallások adatai alapján, ennek túlnyomó többsége osztalékból származott.

A húsz legnagyobb adózó jövedelme meghaladja a 44 milliárd forintot – vagyis a háromszorosát annak, mint amennyit a bölcsődei dolgozók együttvéve keresnek.

Minimumprogram

A hazai bérszínvonalat elemzi Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus a Friedrich Ebert Alapítványnak készített összefoglalója. E szerint a teljes munkapiac negyede, azaz valamivel több mint egymillió ember keres munkából kevesebbet a létminimumnál. Ez az arány az állami foglalkoztatottaknál 16 százalék. Százezer állami alkalmazott bérének kipótlása a minimálbérről a létminimumra nagyjából 20 milliárd forint lenne évente.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.