galéria megtekintése

Jönnek, mint egy végtelen vonat

A migránsok számtanának külön törvényszerűségei vannak. A keddi nap folyamán egymás után háromszor is kitört mintegy 150-200 migráns a Röszke 1-es gyűjtőpontról, és Szeged felé indultak el a vasúti pályán. Voltak, akik utolérték egymást, mások leszakadtak. Le kellett állítani a vonatot, amely Horgosig már nem, de Röszkéig még közlekedik. Az újságírók mindig tudni vélték, hol állítja majd meg a rendőrség a migránsokat, de sehol nem álltak meg, csak Szegeden, a vasúti pálya oldalánál. Akkorra azonban már csak 100-150-en voltak, a többi eltűnt út közben.

Reviczky Zsolt

Mivelhogy előzőleg a gyűjtőpontról mintegy 6-800-an távoztak, mert olyan is volt, aki hagyta magát elvinni a regisztrációra, pár órára alig maradt migráns. Szépen gyülekeztek viszont a külföldi és magyar segélyszervezetek autói. A Katolikus Karitász melegedő sátrakat hozott, egy Bucovina feliratú kisbusz eredeti román ásványvizet. Amikor délután odaértem, szanaszét hevertek a földön a kolbászos szendvicsek, amelyeket valakik nagy szeretettel kentek meg a muszlim bevándorlóknak. Civilek és hivatásos jótékonysági szervezetek tömérdek használt ruhát és takarót hoztak.

Korábban a rendőrök szalagkorláttal kerítették be a Dugonyi út északi oldalát – oda terelték be a migránsokat, akik a korlátot kifelé húzogatva kunyeráltak ásványvízért, takaróért. Estefelére viszont annyi használt ruha és tévéstáb érkezett, hogy elözönlötték a Dugonyi út déli oldalát is. Így, ha éjszaka ideér a Szerbiából jelzett több ezer fős tömeg, már nem kell kitörniük a rendőrgyűrűből, mert nem is lehet a hatalmas területet gyűrűbe zárni. A ruhákat, cipőket halmokba rakták, úgy nézett ki a terület, mint egy szabadtéri turkáló. Egy migráns anyuka cipőket próbált a kisfiával, mások sálakat és ballonkabátokat pászítottak a rajtuk lévő ruhához, hogy illik-e hozzá a színük.

 

Sok ágyneműt is hoztak a civilek. Egy részükkel komplett módon megágyaztak a bevetett földön, bár akik előzőleg ott heverésztek, alighanem elfutottak a vasút mellett, amikor meglátták, hogy a többiek is ezt teszik. Az újonnan jöttek méregették, hogy merjenek-e belefeküdni a leterített ágyneműbe. Egy sátorban sütöttek-főztek, éppen csak sört és pálinkát nem árult még senki.

Reviczky Zsolt

A világsajtó az 1-es gyűjtőponthoz és a körforgalomhoz telepedett, hátha kedden is megismétlődik a hétfő esti műsor: a migránsok áttörik a rendőrsorfalat, és Germany, Germany kiáltásokkal megindulnak valamilyen forgalmas úton.

Noha a népvándorlás valóban Röszkénél a leglátványosabb, de nem szünetel Mórahalomnál és Ásotthalomnál sem. Csakhogy oda nemigen jut rendőr, így a menekülők, ha akarják, megvárják a rendőrségi buszt. Türelmet próbáló dolog, mert ritkán jön. Ha nem akarják, elindulnak gyalog. Kedden estefelé az 55-ös főút mellett 3-5 fős csoportok bandukoltak Szeged, illetve az M5-ös autópálya irányába. Majd csak fölveszik őket az embercsempészek. Már mindenki elfelejtette a hűtőkocsiban megfulladt 71 szerencsétlen migráns tragédiáját – újra az embercsempészek oldják meg azt, amit a szövetségbe forrt szabad köztársaságok és törvénytisztelő hatóságaik nem képesek: eljuttatják a migránsokat oda, ahová indultak. Igaz, hogy elkérnek egy marék pénzt, de mindenki elégedett: ők akár minden családtagnak vehetnek új autót, a migránsok hamar eljutnak az ígéret földjére, a rendőröknek pedig nem kell tovább bajlódni az őrzésükkel, a bevándorlási hivatalnak a regisztrációjukkal.

Arról senki sem mondott biztosat, hogy a Mórahalom és Ásotthalom térségében vándorló migránsok hol jöhetnek be az országba. Legvalószínűbben átmásznak a kerítésen – de arrafelé olyan hosszú a határzár, hogy ha eloszlanak, nem is keltenek feltűnést. Nem úgy, mint Röszkénél, ahol a vasúti sínek között úgy jönnek a menekülők, mint egy végtelen vonat.

Reviczky Zsolt

Nyilvánosságra került, amit mindenki sejtett, hogy ha szigorúbbra vált a kormány, akkor építenek egy vaskaput a vasúti sínekre. Az eddigi tapasztalatok birtokában vagy kinyitják, vagy betörik, ha egyszer elkészül. Azt még nem tudja senki, hol lennének a tranzitzónák, hány lenne belőlük, és hogyan tartanák meg bennük a menekülteket. A legérdekesebb hír az volt, hogy hamarosan statáriális bíróság nyílik Mórahalmon, amely akár 20 évre is ítélheti az elfogott embercsempészeket. Csak azt nem tudni, ha az megkezdi működését, és lesz elég vádlott, ki viszi el a menekülteket Németországba.

Nem haladnak

Nem halad a regisztráció, ennek tulajdonítják, hogy a menekültek föllázadnak és kitörnek a rendőrkordonból. Hivatalos információ nincs, nem lehet megtudni, hány hivatalnok hány íróasztalnál dolgozik, és hány aktát gyárt egy óra alatt. Az az információ logikusnak látszik, hogy nem az írnok a szűk keresztmetszet, hanem a tolmács: kevés az errefelé ritkán használt nyelveken megfelelően értő fordító.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.