Jönnek az új Gripenek

Az év végére újra 14 Gripen teljesít majd szolgálatot a Magyar Honvédségnél – jelentette be egy kérdésre válaszolva Simicskó István honvédelmi miniszter a parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága előtti meghallgatásán. Közölte továbbá, hogy 2016 és 2026 között a folyamatosan növekvő költségvetésből átfogó honvédelmi és haderő-fejlesztési programokat indítanak.

Simicskó a mintegy másfél órás késéssel megkezdett meghallgatásán hangsúlyozta, immár átlátható módon, tényleges fejlesztések kezdődnek a Magyar Honvédségnél. Mert – mint fogalmazott – a rendszerváltás óta sok haderőreform, illetve annak nevezett átalakítás történt, amelyek nyomán egy „könnyű, kis létszámú, alacsony költségvetésből fenntartott" haderővé zsugorodott a Magyar Honvédség, amely eközben számos képességét elvesztette. Évtizedek óta húzódik például a helikopter- és a légiszállítási-képesség fejlesztése – emlékeztetett.

A mostani kormány ezért elődeinél jelentősebb mértékben támogatja a Magyar Honvédség fejlesztését, döntően a gazdaság teljesítményének javulásának köszönhetően – szögezte le a miniszter. Jövőre 51 milliárddal növekszik a honvédelmi költségvetés, és a honvédelmi kiadások keretének növelését 2022-ig jogszabályban biztosította a kormány.

A közelmúltban történt változásokról szólva említette országos hatáskörű Katonai Rendészeti Központ felállítását, a zászlóaljak összevonásával létrehozott Különleges Műveleti Ezredet. Megkezdték az egyéni felszerelések korszerűsítését és új gyakorlóruhákat vezettek be.

Simicskó elmondta: az illetményemelésnek és a katonák által használt fejlesztésének köszönhetően először fordult elő, hogy a honvédség létszámhiányának növekedése megállt. Ezzel együtt a létszám megtartására és növelésére több toborzási programmal készülnek – mondta a miniszter, elismerve, hogy némi gondot okoz a toborzásában, hogy párhuzamosan a rendőrség és keres határvadászokat, s a két testület azonos célcsoportban keresi leendő munkatársait.

A Magyar Honvédség jelenleg is három kontinens 13 országában, mintegy ezer fővel vesz részt különböző missziókban, például Irakban,és  Afganisztánban. Az elmúlt egy évben 40 hadgyakorlaton vettek részt katonáink itthon és a határon túl. Magyar Grippenek látják el a magyar és a szlovén légtérvédelmét.

Simicskó kitért arra is, hogy a migrációs válsághelyzet kezelésében az ország határain a Magyar Honvédség is szerepet vállalt, többek között a kerítés építésében, valamint a rendőrökkel közös járőrözésben. A Magyar Honvédség ismét bebizonyította, hogy képes helytállni, és váratlan körülmények között is magas színvonalon szolgálja a magyar emberek biztonságát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.