Szeretnének túljutni az orbáni logikán

Színre lépnek az Európai Demokraták. A szellemi közösséget Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője hétfőn Budapesten hívja életre, mert ellensúlyozni szeretné az orbáni populista politika rombolását és az ország rossz megítélését. Az MSZP alelnöke azért hirdeti meg programját, mert szerinte a határok nélküli európai közösség jövője és Magyarország értékválasztása mára veszélybe került.

– Könnyű fellázítani az európai értékrendszer ellen a magyar lakosságot – mondta lapunknak Ujhelyi –, mert a migrációs válság felerősítette az ellenérzéseket. Az etatista Orbán-rezsim kihasználja, hogy nincs erős civil ellenállás. Szerinte az efféle politikával szembeni erős és egységesen fellépni képes Európai Unió nélkül nem garantálható a kontinens békéje és biztonsága.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök kelet-európai központnak álmodja Magyarországot, de Ujhelyi szerint ennek történelmi bukás lesz a vége. Az Európai Demokraták közössége egy olyan szellemi inkubátorház lesz, fogalmaz, amelyben a közéletről, Európáról és Magyarországról gondolkodó, a társadalomra hatni képes emberek fognak ténykedni. Az 1992-ben megkötött maastrichti szerződés évfordulóján, február 7-én kezdték munkájukat.

Ujhelyi István nem polgári körökben gondolkodik
Teknős Miklós / Népszabadság

Ujhelyi Magyarország európai sikerei között említi a határok átjárhatóságát, az Erasmus-programot, amelynek keretében 50 ezer magyar diák tanulhat külföldön, valamint azt, hogy nyolcezer-milliárd forint uniós támogatást használtunk fel a csatlakozás óta. Mindeközben az EU döntési és védelmi mechanizmusa a külső és a belső válságokkal szemben megsérült, az EU nem tud mit kezdeni a hatalomra került euroszkeptikus és populista politikusokkal sem.

Ujhelyi azt is elmondta, honlapjukon ismert művészek és közgondolkodók osztják meg gondolataikat. Számos rendezvényt terveznek, közelebb szeretnének kerülni a helyi civilekhez. – Nem polgári körökre vágyom, hanem értékes gondolatokra – mondta Ujhelyi, szeretnének túljutni az orbáni logikán, amely arra épül, hogy kimegyek Brüsszelbe, elgáncsolom az ellenfeleimet, itthon pedig azt teszek, amit akarok.

A szocialista politikus szerint akkor tudják felmutatni Magyarország másik arcát, ha konkrét javaslatokat tesznek az unió megújítására. Felhívta a figyelmet arra: egyre többen beszélnek arról, hogy be kell vezetni a kétsebességes Európát, s a továbblépés legegyszerűbb módja, ha néhány országot – köztünk hazánkat – kihagynák a nagy döntésekből. – Lehet, hogy évek múlva az Európai Parlamentben üldögélni fog egy magyar képviselő, de az ország elszigetelődik. Na, ezt végképp nem szeretném – mondta, szerinte azért kell Magyarország másik arcát megmutatni, hogy legyen valami, amivel a mérhetetlen sok negatívumot, ami ránk ragadt, ellensúlyozzuk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.