galéria megtekintése

Jönnek a limuzinfideszesek, és nem sajnálják a pénzt a diplomatakocsikra

Az elmúlt évek egyik legnagyobb autóbeszerzésére készül a külügy: 2,5 milliárd forintból akarnak szolgálati kocsikat vásárolni a magyar diplomatáknak.

Az elkülönített keret nagyságát mi sem mutatja jobban, mint a kormányzati flottára tavaly és tavalyelőtt elköltött összeg. Mint arról májusban beszámoltunk, a miniszté­riumok ellátását végző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) két év alatt 640 millió forintból cserélt le 71 autót. Ebből az összegből kijött több tucat felső középkategóriás Skoda és tíz VW Multivan kisbusz is. Mint írtuk: az utóbbi a miniszterelnök kedvenc autója, és a múlt években több miniszter is felült az Orbán Viktor teremtette divatnak, így buszra cserélte a Skoda Superbjét. Egyébként 2011-ben egyszer már 600 millióért felújított a kabinet az autóparkját.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) most emelt, 8-as, 7-es és 5-ös kategóriájú autót szeretne vásárolni (az állami rendszer a műszaki tulajdonságok és felszereltség alapján kilenc kategóriába sorolja a kocsikat) a kontinensünkön és az Európán kívül működő missziók számára. A tárca kérdésünkre azt közölte, nincs előre meghatározott darabszám, a szükséglet szerint vásárolnak majd a keret kimerüléséig. Ha a felső középkategóriás, a központi közigazgatásban leggyakoribb Skoda Superb 8-9 milliós bekerülési költségével számolunk, akkor a KKM akár 290 autót is vásárolhat ebből a pénzből.

Az elmúlt évtizedben „a cserére szoruló gépkocsiknak csupán elenyésző része került cserére, ezért elöregedett a jelenlegi járműpark” – indokolta válaszlevelében a tárca sajtóosztálya a nagyszabású beszerzést. Mint írták: a kocsik átlagban 8-9 évesek és sok kilométert futottak. Ugyanakkor az elmúlt két évben a 600 autóból álló flotta 22 százalékát már lecserélte a külügy, amely önállóan, a KEF-től függetlenül intézi a beszerzést.

 

Mint arról az év elején a vs.hu-ra hivatkozva beszámoltunk, a KKM egyébként is kilóg a sorból, vezetői nem Skodákat hajtanak. Szijjártó Péter miniszter helyettese, Szabó László egy két éve üzembe helyezett ML350 Mercedes terepjáróval, a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Magyar Levente egy Mercedes E350-essel, Mikola István biztonságpolitikai államtitkár pedig egy ötéves Audi ­A6-ossal járhat munkába.

Drága szolgálati limuzinok a Külügyminisztérium főbejáratánál
Drága szolgálati limuzinok a Külügyminisztérium főbejáratánál
Veres Viktor / Népszabadság

A tárcavezetőnek a VW kisbusz mellett sokáig még egy tartalék Skodája is volt, ám idén januárban az utóbbit leadta, legutóbb egy interjújában pedig arról beszélt, ha teheti, hetente egyszer hazafut a Bem térről Dunakeszire.

Ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő, magas rangú diplomata lapunknak azt mondta, a Magyarországot reprezentáló nagykövetektől, konzuloktól nem várható el, hogy középkategóriás, leharcolt autókkal járjanak fogadásokra, „a diplomácia pénzbe kerül”. Igaz, Szijjártó 2010 előtt azon fideszes politikusok közé tartozott, aki a legélesebben bírálta a „limuzinszocialistákat”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.