galéria megtekintése

Jönnek a kockás ingesek

63 komment


Hargitai Miklós

A kormány szándékaival ellentétben nem elhalni, hanem kiszélesedni látszik az elhibázott oktatási reform elleni tiltakozás: úgy tűnik, a demonstrációba a helyzet tarthatatlanságát a bőrükön érző szülők és diákok is beszállnak. Folytatják a pedagógusok is: a kedden megalakult Civil Közoktatási Platform egyik munkacsoportja deklaráltan a nyomásgyakorlás módozataival foglalkozik.

Pukli István
Pukli István
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A következmények tükrében nem bizonyult igazán jó ötletnek a volt fideszes felsőoktatási államtitkár, Klinghammer István néhány nappal ezelőtti nyilatkozata a fölöslegesen tüntető, „borotválatlan, kockás inges" tanárokról. Az internetet azonnal ellepték a tiltakozásul kockás ingben fényképezkedő tanári karok fotói, a hétköznapi ruhadarab gyorsan az oktatáspolitikával szembeni ellenérzések szimbólumává vált. A jelkép a diákok körében is életre kelt: először a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai döntöttek úgy, hogy a tanáraikkal szimpatizálva pénteken kockás ingben mennek iskolába, de a kezdeményezés terjed, más budapesti kerületek és vidéki települések iskoláiban is várható február 19-én kockás inges demonstráció.

 

Tiltakozásra készülnek a szülők is: cikkünk írása idején már nyolcezren jelezték a részvételüket abban a „szülői sztrájkban", amelynek lényege, hogy február 29-én nem engedik a gyereküket iskolába.

Vidéki iskolások fotója a Facebookon. Ruha teszi a tiltakozót
Vidéki iskolások fotója a Facebookon. Ruha teszi a tiltakozót

A tanárok is újabb demonstrációra készülnek. Az oktatásügy értelmes mederbe terelését kezdeményező, kedden megalakult Civil Közoktatási Platform három szekciója közül az egyik a további nyomásgyakorlás lehetőségeit vizsgálja – mondta lapunknak Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója (felső képünkön), akire az intézményt fenntartó Klik „rászállt", amiért iskolájának pedagógusai részt vettek a február 3-i, miskolci tüntetésen. (A Klik tegnap közleményében jelezte, szó sincs nyomásgyakorlásról, a diákok érdeke miatt vizsgálják, maradtak-e el órák február­ 3-án.) A Civil Közoktatási Platform másik két munkacsoportja egy új közoktatási törvény koncepció­ját, illetve az azonnali beavatkozást igénylő krízisek kezelését készíti elő.

A következő nagy megmozdulásra – várhatóan a társszakmák, illetve más foglalkozási ágak képviselőivel kiegészülve – március 15-én kerül sor. Közben már javában tart egy országos pedagógussztrájk előkészítése is: egyes megyékben már megkezdték annak a felmérését, hogy a szervezett, vagyis szakszervezeti tagsággal rendelkező dolgozók közül hányan lennének hajlandóak részt venni egy munkabeszüntetési akcióban.

Netadó kontra pedagógustüntetés

A pedagógusok tiltakozása jobban foglalkoztatja a világhálós nyilvánosságot, mint 2014-ben a netadó ügye – derült ki az Index elemzéséből. Az összegzés szerint január óta 15 ezernél több cikk és poszt jelent meg magyar nyelven a közoktatásról, a Klikről és tanárlázadásról, s ezek együtt összesen majd 2,7 millió interakciót generáltak a múlt hét végéig, vagyis ennyi kommentet, posztolást, megosztást generált a neten, elsősorban a közösségi médiában. Ez pedig jelentősen több a netadós hírek, események által gerjesztett 2,1 interakciónál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.