Sukoró-ügy: Jön az ítéletidő

Szeptember 30-án hirdet elsőfokú ítéletet a Sukoró-ügy büntetőperének tárgyalására kijelölt Szolnoki Törvényszék. Ezzel, több mint öt évvel az után, hogy Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezérét és jogi igazgatóját, Császy Zsoltot előzetes letartóztatásba helyezték, véget ér a 2008-ban kezdődött ügy első fejezete.

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést, a védők felmentést indítványoztak. A vádlottak az utolsó szó jogán nemcsak az eljárás politikai töltetét kritizálták, de azt is, hogy a vád olyan körülményeket gyúrt össze, amelyek nincsenek összefüggésben a feltételezett hűtlen kezeléssel.

Az MNV 2008-ban Joáv Blummal elcserélte annak pilisi és albertirsai gyümölcsöseit sukorói ingatlanokra, értékegyeztetéssel és ráfizetéssel. Az üzletember ott szerette volna egymilliárd euró beruházással felépíteni a King’s City turisztikai és kaszinóközpontot. A kifogások szerint a pilisi ingatlanokat az állam túl-, a sukoróiakat pedig alulértékelte, így 1,2 milliárd forint vagyoni kár érte. Ám a büntetőperben nem rótták a vádlottak terhére a sukorói telkek értékbecslését, csak a Pest megyeiekét. A vád sem az értékbecslésekre alapozza a vagyoni hátrányt, hanem arra: a csereszerződéssel az MNV kizárta a versenyt. Az a kérdés viszont, hogy akkor az ügyészség miért nem támadja meg az állam azóta kötött csereszerződéseit, válasz nélkül maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.