Jön a sztrájk, Miskolc a csúcsidőszakban nagyon meg fogja érezni

Szerda nulla órától sztrájkolnak a miskolci közösségi közlekedési dolgozók. A járatok harmada tehát nem fog közlekedni, ami csúcsidőszakban okozhat kellemetlenséget az utazóknak. A szakszervezetek azonban nem látnak más lehetőséget bérkövetelésük érvényesítésére.
A bíróság a munkabeszüntetés előtti utolsó napon elutasította a munkáltató arra vonatkozó kérelmét, hogy nyilvánítsa jogellenesnek a miskolci közösségi közlekedési dolgozók sztrájkját. A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. még az utolsó pillanatban is tett egy kísérletet az akció meghiúsítására, de feleslegesen.

A cég a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál kezdeményezte, hogy lépjenek közbe, a taláros testület azonban elutasította a kérelmet, s a végzést kedd késő délután írásban meg is küldte a szakszervezeteknek – közölte Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének, egyben a sztrájkbizottságnak az elnöke.

Zelenka közölte: szerda nulla órától megkezdik a sztrájkot, amelyet határozatlan ideig fenn is tartanak. A munkabeszüntetés egyébként csak azt jelenti, hogy a járatok kétharmadát közlekedtetni kell, mert a személyszállítási törvény szerint ennyi a minimálisan biztosítandó elégséges szolgáltatás.

A járatkieséseket a kiemelten forgalmas viszonylatokon, főleg csúcsidőszakban lehet majd nagyon megérezni – véli Zelenka. Ezzel azt kívánják megmutatni, hogy nem lehet félresöpörni a dolgozók életminőségének javításáért küzdő érdekképviseleteket, s komolyan számolni kell velük.

Az elnök szerint a bírósági döntéssel az is bebizonyosodott, hogy törvénytelen volt a sztrájkra készülők megfélemlítése, s az is, hogy minden dolgozót idő előtt kényszerített volna nyilatkozatra a cégvezetés: részt vesz-e az akcióban.

A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. szakszervezetei csatlakozásra szólítják fel a munka világának kiszolgáltatott szereplőit, a dolgozó embereket. Felkérik tehát a közlekedésben működő valamennyi szakszervezetet és munkavállalót, hogy – ágazati hovatartozásuktól függetlenül – támogassa a megmozdulásukat.

– Jelezzük össznépi együttműködéssel, hogy elég volt! – erre szólít fel mindenkit Zelenka.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.