galéria megtekintése

Jól szavaztak: véget ér a Fidesz bosszúja

3 komment


Lencsés Károly
NOL

Visszakapja Esztergom a 2012 januárjában államosított intézményeinek nagyobbik részét – olvasható ki a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénytervezetből.

Amit Isten adott, csak Isten veheti el – de úgy tűnik, ez fordítva is igaz: vagyis amit elvett, akár vissza is adhatja. A „bűnös” Esztergomot 2012. január 1-jén vagyonelemeinek, intézményeinek jelentős részétől a parlament kormánypárti többsége megfosztotta, arra hivatkozva, hogy az „intézmények működtetéséhez az önkormányzat nem rendelkezik megfelelő költségvetési forrással”. A 2015-ös költségvetést megalapozó salátatörvényből viszont kiderül: a rekvirált vagyon nagy részét jövőre visszakaphatják.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Tény, hogy a város korábban elég nagy bajban volt, olyannyira, hogy a számlatartozások miatt egy ideig szünetelt a helyi közösségi közlekedés és a közvilágítás is. Azt persze a 2011-ben elfogadott Esztergom-törvény előterjesztői – köztük az azóta uniós biztossá avanzsált Navracsics Tibor – nem vették figyelembe, hogy az önkormányzat az előző ciklusban Meggyes Tamás fideszes polgármester irányítása alatt halmozott fel igen nagy adósságot.

 

A következő városvezető, Tétényi Éva ezzel a csődtömeggel nem tudott mit kezdeni, már csak azért sem, mert soha nem bocsátották meg neki, hogy függetlenként legyőzte Meggyest. Így erős kormányzati ellenszélben kellett volna boldogulnia, ráadásul a képviselőtestületben továbbra is a Fidesz volt többségben, és mindent meg is tettek annak érdekében, hogy a település működését nehezítsék.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Erre a helyzetre igazán ötletes megoldást találtak 2011 őszén: az Országgyűlés „Esztergom város polgárai közszolgáltatásokkal való ellátásának maradéktalan biztosítása, az ellátások színvonalának emelése, egységessége, valamint az intézmények hatékonyabb, költségtakarékosabb fenntartása érdekében” törvényt alkotott a város javainak államosításáról. Tehát a város polgárainak érdekében elvettek általános iskolákat, középiskolákat, művészeti iskolát, kollégiumot, múzeumot, szociális ellátó központot és egy kórházat is, összesen éppen tucatnyi intézményt.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A most beterjesztett javaslat szerint a kórház, a múzeum és a szociális központ kivételével mindent visszaadnak. Ha pedig az önkormányzat önként vállalja a szociális és gyermekvédelmi feladatok ellátását, ez utóbbit is visszakaphatja. És nyilván így döntenek, mert időközben a kormány átvállalta a települések összes tartozását, tehát Esztergom is megszabadult a korábban felelőtlenül felvett hitelektől.

A város vagyonának visszaszolgáltatását persze talán az is elősegítette, hogy a választók októberben a szavazólapon már a „jó helyre” tették az ikszet: Tétényivel szemben ötszázzal többen Romanek Etelkát, a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatták. Megkeresésünkre Tétényi Éva közölte, a mostani lépés is azt igazolja, hogy Esztergommal az előző ciklusban kivételezett az Orbán-kormány: úgy próbálta meg akadályozni politikai riválisának tevékenységét, hogy közben lehetetlen helyzetbe hozott egy egész várost.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.