galéria megtekintése

Így rajtoltak a „rendszerbontók”

3 komment


Lencsés Károly

Egy hét alatt a kánikula idején is tízezer körüli aláírást gyűjtöttek össze a rendszerbontó civilek, és biztosak benne, hogy jövőre lesz népszavazás. A referendum kiírásához szükséges kétszázezer helyett legalább háromszázezer támogató aláírásra számítanak.

Alig több mint egy hét alatt a becslések szerint tízezer körüli aláírást sikerült összegyűjteniük a rendszerbontónak szánt népszavazást elindító Új Magyar Köztársaság Egyesület aktivistáinak, illetve a kezdeményezést támogató más szerveződéseknek – közölte érdeklődésünkre Vajda Zoltán, az egyesület egyik ügyvivője. Naponta nagyjából húsz helyszínen voltak jelen, és egy-egy kitelepülésen nagyjából százan írták alá az íveket. Vajda szerint időarányosan nem állnak jól, de a kánikula nem kedvezett nekik, s a nyár általában sem a legalkalmasabb időszak egy efféle akcióhoz.

Aránylag jól halad az aláírásgyűjtés. Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A reménybeli referendum tétje a tankötelezettség korhatárának 18 évre emelése, a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetése, a nyugdíjban részesülő képviselők nyugellátásnak szüneteltetése, illetve a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlése. Az eddigi tapasztalatok szerint az emberek viszonylag tájékozottak, és a kérdések egy részére emlékeztek – mondta Vajda –, s azt is tudják, hogy a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Kúria nem a legfontosabb ügyeket engedte át. Így kimaradt például az útdíj vagy az ügynökakták nyilvánossága.

 

Az ügyvivő szerint a kezdeményezést támogató polgárok nagyrészt tisztában vannak azzal is, hogy a népszavazás az Orbán-kormány teljesítményéről szól. Vagyis: ha a referendum nem is a legütősebb témákról szól, alkalmat kínál arra, hogy az emberek a regnáló hatalomról véleményt nyilvánítsanak. Nem vitatja persze, hogy ez nem reprezentatív felmérés, hiszen az veszi fel a kapcsolatot az aktivistáikkal, aki eleve szimpatizál az akcióval.

Az ügyvivő nem szeretné feltételezni, hogy a választási eljárásban közreműködő szervek a döntéseik tudatos időzítésével eleve nehéz helyzetbe akarták volna hozni a civileket. Inkább úgy véli, az eljárási határidők miatt alakult úgy a dolog, hogy a nyár kellős közepén kellett megkezdeniük az aláírásgyűjtést. A határidő egyébként az egyik kérdésben szeptember 29-én jár le, és addig háromszázezer támogatóra számítanak. Vajda szerint ennyi össze is fog jönni.

A népszavazási kezdeményezést támogatja a Magyar Szolidaritás Mozgalom, az MSZP, az Együtt, a PM, a Modern Magyarország Mozgalom és a liberálisok – sorolta a közreműködőket az ügyvivő. Ez bizonyos tekintetben fontossági sorrend is, mert eddig a legtöbb ívet a Szolidaritás igényelte. Ha ezek a szervezetek az első körben vállaltakat teljesítik, az ügyvivő szerint az hatvan-hetvenezer aláírást jelent. Vajda sem tudja azonban, hogy a saját embereik, baráti társaságok és magánszemélyek által igényelt nyomtatványokat mennyien írják majd alá. Az íveket az interneten is letöltheti bárki – tette hozzá –, s ha az akciót akár egyetlen ember vagy annak ismerősei is támogatják, a kitöltött nyomtatványt postán visszaküldhetik, ami rejtett tartalék.

Nem bíznak azonban semmit a véletlenre – emelte ki Vajda, mert augusztus elejétől már napi negyven helyszínen gyűjtik az aláírásokat. Emellett számítanak arra, hogy az együttműködést ígérő szakszervezetek – a vegyipari szakszervezeti szövetség és néhány pedagógus-érdekképviselet – szintén bekapcsolódnak a munkába. Az ügyvivő kijelentette azt is, hogy a jövő héttől folyamatosan összegzik az eredményeket, és arról rendszeresen tájékoztatást adnak majd.

Arra a kérdésünkre, hogy a rendszerbontók akcióját az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt kezdeményezett referendumok átmeneti sikertelensége érinti-e, Vajda leszögezte: azt tapasztalják, hogy ez utóbbira az emberek nagyon készülnek, s ha ez nem megy, sokan lehetnek, akik a négyigenes kérdést támogatják. Az ügyvivő egyébként maga is próbálkozott a boltbezárások ügyében, de elbukott, mert más megelőzte. A Nemzeti Választási Iroda elnöke viszont azt javasolná, hogy azonos témában bárki próbálkozhasson, és győzzön a jobbik, tehát az, aki gyorsabban szerez több támogatót.

Kulka János a 19 népszavazási kérdést útjára indító március 15-i ellenzéki tüntetésen
Kulka János a 19 népszavazási kérdést útjára indító március 15-i ellenzéki tüntetésen
Veres Viktor / Népszabadság

Vajda másként látja: ha lehetővé tennék, hogy hasonló kérdésekben mindenki gyűjthessen aláírást, az ilyen kezdeményezést „széttrollkodhatnák”. Szerinte tehát a polgárokat teljesen elbizonytalaníthatnák azzal, ha próbálkozások sorából kellene kiválasztaniuk, melyeket érdemes komolyan venni, s melyek mögött áll az aktuális hatalom nevében fellépő „magánszemély”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.