galéria megtekintése

1,8 milliót keres a BKV-vezér, 27-en kapnak egymilliónál is többet a cégnél

9 komment


Szalai Anna

A BKV száz, cégjegyzésre jogosult alkalmazottjából 27-nek a havi alapbére egymillió forint felett van, további 11 dolgozónak alig valamivel alatta – derül ki egy lapunk birtokába került dokumentumból. További 25 fő 700 ezernél többet keres havonta.

A legnagyobb jövedelme Bolla Tibor vezérigazgatónak van, az ő havi bére 1,8 millió forint. Három helyettese – Bátora László, Takács Péter és Szedlmajer László – alig valamivel kevesebbet, havi 1,45 milliót keres. Az igazgatói illetmény 1,1 millió forint, a főosztályvezetői fizetés jellemzően egymilliót meghaladó, míg a főmérnököké 900 ezer forint feletti.

A fizetés mellé, ahogy a fővárosi önkormányzat cégeinél szokás, 10–40 százalékos célprémium járt eddig. Ez a legutóbbi közgyűlési döntés értelmében jutalomként osztható. Öt embernek évente teljes körű szűrővizsgálat jár, míg huszonegyen gépkocsit kapnak a munkavégzéshez.

A BKV fizetési százas „toplistáján" a felső negyedbe tartozik például Nagy Zsolt, a BKV égisze alatt működő DBR Metró Projekt Igazgatóság projektigazgató-helyettese. Ő jelenleg 1,1 millió forintot keres havonta, ami mellé 40 százalékos pré­mium, egy saját használatú Skoda Octavia és mobiltelefon jár. Eddig kétszer kapott célprémiumot, de ezeket az EU forrásaiból fizették – hangsúlyozta válaszában a DBR.

 
A metró vállalatbiztonsági szakembert alkalmaz, de vele az utasok nem találkoznak a peronon
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nagy Zsoltnak rendőrtiszti főiskolai végzettsége van gazdaságvédelmi szakon. A munkakör betöltéséhez az irányadó jogszabályok szerint nem volt szükséges pályázatot kiírni. Nem is tették.

Egyesek szerint a projektigazgatóság választása azért esett a BRFK egykori nyomozójára, mert korábban részt vett a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes elleni nyomozásban. A DBR szerint erről szó sem volt.

Nagy Zsolt csak egyike azoknak a vállalatbiztonsági szakembereknek, akik jelentős számban jelentek meg a fővárosi cégeknél az új városvezetés színre lépése, a Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) létrehozása óta. A biztonsági rendszer kialakítására – a városvezetés magyarázata szerint – a fővárosi cégeknél 2010-ben feltárt korrupciós ügyek miatt volt szükség. Olyan rendszert kívántak kiépíteni, amely képes feltárni és megelőzni a közvagyon dézsmálását. Ennek a munkának a koordinálására hozták létre az FBI-t 2010-ben. Vezetője Tarlós István régi óbudai fegyvertársa, az egykori állambiztonsági tiszt, Pető György lett.

Nagy Zsoltnak még egyetlen korrupciós, illetve vállalatbiztonsági ügyben sem kellett rendőrségi feljelentést tennie, de mint kiderült, ez nem is cél. A vállalatbiztonsággal foglalkozó munkatársak feladata nem a nyomozás, hanem az ilyen jellegű magatartások megelőzése – magyarázta a Népszabadságnak a DBR. Nagy Zsolt projektigazgató-helyettesi munkakörében elsősorban a hatósági engedélyezést végzi, illetve a nemzetgazdasági érdekek közvetlen szolgálatát látja el, különös tekintettel a rendelkezésre álló uniós források legnagyobb mértékű lehívására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.