galéria megtekintése

Nem csak a Rogán-érában jártak jól a bérlők

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 24. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Ciklusokon keresztül adott nagyvonalú engedményt az üzlethelyiségek bérlőinek az V. kerületi önkormányzat – derül ki azokból az adatokból, amelyeket Rogán Antal küldött a Népszabadságnak, hangsúlyozva, hogy a 30 százalékos vételárkedvezményt nem ők találták ki.

A Fidesz frakcióvezetője közölte, eddig csak részadatokra és becslésekre tudott támaszkodni, ám az immár rendelkezésére álló számokból kiolvasható, hogy 2000 és 2006 között tízmilliárd forint volt a bérlőknek juttatott kedvezmény összege, ami csaknem a kétszerese annak, amit 2006 után az ő vezetése alatt kiosztottak.

Polgármesterek időrendben: Steiner Pál és Rogán Antal
Polgármesterek időrendben: Steiner Pál és Rogán Antal
Kollányi Péter / MTI

A 2000 előtti adatok nem szerepelnek az összesítésben. Lapunk korábban négymilliárd forintra tette a 2008 és 2013 közötti vételárkedvezményeket, Rogán adatai ezt megerősítik. Ha első és utolsó polgármesteri évét is hozzávesszük, akkor az látható, hogy a Rogán-éra nyolc éve alatt 5 milliárd 310 millió forint kedvezményt kaptak a bérlők.

 

Szinte pontosan annyit, mint amennyit 2000 és 2002 között a fideszes Karsai Károly, illetve 2003 és 2006 között a szocialista Steiner Pál polgármestersége alatt adott az önkormányzat.

Előbbi idején három év alatt 5 milliárd 493 millió forint, utóbbi négy éve alatt 5 milliárd 272 millió forint kedvezményt kaptak az üzlethelyiséget vásárló bérlők.

Igaz, 2007-ig még egy másik rendelet alapján. Rogán kiemelte, a korábbi jogszabály akár 50 százaléknál nagyobb kedvezményt is lehetővé tett. Ehhez az kellett, hogy a vevő az esetleges jogutódja nevében is vállalja, hogy a szerződéskötésétől tíz évig meghatározott tevékenységet (élelmiszer-kereskedelem, látszerészet, órajavítás stb.) folytat.

De ha egy összegben fizetett, igény tarthatott a 30 százalék kedvezményre. Rogán szerint az ő idején hozott szabályozás szigorúbb volt, megszűnt a részletfizetési lehetőség, ráadásul az évek során egyre kevesebb ingatlant adtak el pályázat nélkül. Arról már korábban írtunk, hogy 2011 után csökkent az önkormányzat által biztosított kedvezmények összege, az elmúlt három évben nem érte el a 200 millió forintot, míg 2008-ban még 1 milliárd 386 millió forint volt. Közben persze a privatizáció eredményeként apadt az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek száma is.

Tiszta a lelkiismeretem – mondta lapunknak Steiner

arra válaszul, hogy a közzétett adatok szerint hivatali ideje alatt ötmilliárd forint kedvezmény jutott a bérlőknek. Hozzátette: kisebbségből vezette a kerületet, és a képviselő-testület általában egyhangúlag döntött az ingatlaneladásokról. Arra is emlékeztetett, hogy a testület adott felhatalmazást az adásvételi szerződések aláírására, Rogán idején azonban ez megváltozott, a képviselők csak kijelölték eladásra az ingatlanokat, a polgármester pedig tájékoztatta őket az adásvételi szerződés megkötéséről.

A szocialista politikus idején is az elődje, Karsai Károly polgármestersége alatt hozott elidegenítési rendelet alapján dolgoztak. Karsai 1994 és 2002 között volt polgármester, előbb függetlenként, majd a Fidesz színeiben. Steiner – aki akkortájt a jogi bizottság elnöke volt – azt mondja, az önkormányzatnak sok vitája volt a bérlőkkel, akik nem akarták kifizetni a kilencvenes évek közepén felemelt bérleti díjat, mondván, az önkormányzat helyett ők végezték el a felújításokat. A kerület ezért döntött úgy, lehetővé teszi, hogy a bérlők 30 százalék kedvezménnyel vegyék meg az általuk használt ingatlant, ezzel elismerve a ráfordításukat – idézte fel.

Steiner szerint a konstrukciót azoknak találták ki, akik régóta béreltek önkormányzati helyiséget, és nem arra, hogy néhány hónap után kapjon valaki kedvezményt. A folytonosság egyébként nem csak a vételárkedvezmények mértékében érhető tetten a Belvárosban. Karsai négy év zuglói főépítészi megbízás után 2006 óta újra önkormányzati képviselő. Idén a pénzügyi bizottság elnökeként visszatért Steiner is, aki 2006 óta nem vett részt az önkormányzat munkájában.

A bent ülő szocialista politikusok azonban érdemben nem kifogásolták az ingatlaneladásokat.

A még Karsai által kinevezett jegyző, Rónaszéki László 2013 szeptemberéig volt a helyén. Nemrég hivatali visszaéléssel gyanúsították meg, információk szerint a Vizoviczki László és Portik Tamás bűntársai után kutakodó eljárásban. Az ingatlaneladásokat első körben tárgyaló tulajdonosi bizottságot két évtizede a fideszes Pásztor Lajos vezeti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.