Orbán átszabná Budapestet, jöhetnek a helytartók

Az önkormányzati választás után megvalósulhat Orbán Viktor álma: végképp „letörheti” Budapestet. Az elképzelések szerint az új közigazgatási koncepcióban a kerületek élén 2019-től már csak afféle helytartók állnának.
Orbán Viktor és Tarlós István: egyetértenek
Orbán Viktor és Tarlós István: egyetértenek
Móricz-Sabján Simon

Orbán Viktor évtizedekre stabilizálni akarja a főváros működését Budapest közigazgatási rendszerének átrajzolásával. A Budapest-törvényjavaslatot az október 12-i önkormányzati választások után, de még az idén minden bizonnyal a parlament elé terjesztik – erről tájékoztatták a Népszabadságot kormányoldalról.

A Belügyminisztérium 2011 nyarán három opcionális előterjesztést készített. Az első számú javaslat az volt, hogy megszűnik a kerületek önállósága, választott polgármesterek helyett kinevezett „helytartók”-hivatalnokok vezetnék, saját képviselő-testület nem lenne.

A másik verzió szerint marad a kerületi közigazgatási egység, de az „erős főváros” elv érvényesülne. A harmadik, az úgynevezett City-koncepció pedig arról szól, hogy Budapest 5-6 belső kerületét integrálnák, a külső kerületek ezt az „egységet” ölelnék körül. A különböző verziókat a Fidesz–KDNP 2011-es őszi hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésén is tárgyalták.

Az már akkor nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktor szerint a decentralizáció egyáltalán nem „opció”, nem engedi, hogy a kerületek erős „királyságok” legyenek. A mostani tervek szerint – mondta munkatársunknak egy kormányzati szereplő – a Belügyminisztériumnak az a 2011-es javaslata élvezheti a miniszterelnök támogatását, amely szerint megszűnnének a kerületek önkormányzati közigazgatási egységekként. De – tette hozzá forrásunk – erről nincs hivatalos döntés.

Mindenesetre ez a Budapest-modell a központosító miniszterelnöki politikát vinné tovább. A decentralizált, de a kerületek élén hivatalnokokkal operáló Budapest nyilván semmilyen ellensúlyt nem jelentene a kormánnyal szemben.

Tarlós István főpolgármester lapunknak azt mondta, hogy jelenleg a győzelemre esélyes csapatnak is kizárólag a választásra, október 12-re kell koncentrálnia. A főpolgármester nem kommentálta munkatársunknak azt az értesülését, amely szerint a miniszterelnök egy négyszemközti beszélgetésen biztosította arról, hogy Budapest közigazgatási rendszerének átalakítása csak a következő ciklustól, 2019-től lépne hatályba.

– De – tette hozzá – én is úgy tudom, hogy miniszterelnök úrnak ez az álláspontja, amivel mélységesen egyetértek. Öngól és abszurd lenne ciklus közben változtatni, a választók becsapását is jelentené. És nem lehet a már megválasztott polgármestereknek egy-két év múlva azt mondani, hogy szevasztok – mondta Tarlós István, hangsúlyozva, hogy ha lesz is ilyen előterjesztés, arról már csak a véleményét fogja elmondani. (Nyilván azért, mert 2019 után már nem tervez további szerepvállalást. – A szerk.)

Azt sem szerette volna elárulni, hogy melyik modell mellé tenné le a voksát. Azt azonban megjegyezte, hogy az állítása szerint „Londonban már megbukott” City-koncepció biztosan nem tartozna a legjobb megoldások közé. Ugyanakkor hangsúlyozta: reméli, hogy a koncepció kialakítását vita előzi meg, és nem csak a saját politikai közösségükön belül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.