Jogerősek a területi listás eredmények

Valamennyi területi választókerületi választási eredmény jogerőssé vált csütörtökön 16 órára - ezt Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság ülésén jelentette be. Eddig a határidőig állt ugyanis nyitva a határidő a területi listás eredményeket megállapító határozatokkal szembeni jogorvoslatra.

Valamennyi területi választókerületi választási eredmény jogerőssé vált csütörtökön 16 órára - ezt Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság csütörtöki ülésén jelentette be. Eddig a határidőig állt ugyanis nyitva a határidő a területi listás eredményeket megállapító határozatokkal szembeni jogorvoslatra, a határidőig azonban nem érkezett ilyen kérelem, így mind a 20 területi választókerületben jogerőssé vált a választás eredménye.

Az OVI megállapította az országos listákról mandátumot szerzett képviselők körét is; az áprilisi országgyűlési választások első fordulójában kapott töredékszavazatok alapján 64 képviselő kerülhet a parlamentbe. A tervek szerint az OVB elnöke jövő szerdán adja át az országos listáról mandátumot szerzőknek a megbízólevelet.

Az országos listáról az MSZP 29, a Jobbik 21, az LMP 11, a Fidesz-KDNP 3 mandátumhoz jutott. Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok pedig két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán "nem hasznosult" szavazatokból.

Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.