Jogerős ítélettel lezárt ügyben nyomoz a rendőrség?

Nyomoznak a volt Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Political Capital közötti szerződések ügyében a Magyar Hírlap szerint. Az intézet viszont emlékeztet rá: ebben az ügyben korábban már jogerős felmentő ítélet született.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság a korábbi Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Political Capital közötti szerződések ügyében – írja a Magyar Hírlap a feljelentő, Tényi István tájékoztatására hivatkozva.

A témáról korábban már az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalt. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke akkor úgy nyilatkozott: felülvizsgálják kikérhetőek-e, illetve nyilvánosságra hozhatók-e a kontraktusok, továbbá a cég által készített dokumentumok. Előzőleg az NBH jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal elutasította az iratokat kikérők indítványát.

A Political Capital Institute közleményében leszögezi: érthetetlennek tartja, hogy a „legnagyobb magyar feljelentő"-ként is aposztrofált Fidesz-tag Tényi István olyan ügyben kezdeményezett feljelentést, amelyben 2014 őszén – sajtóbeszámolók szerint – már jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy semmilyen jogsértés nem történt. Vagyis: az NBH korábbi vezetőjét felmentették. Nem hivatalos értesülések szerint a Political Capital 63 millió forint értékben készített elemzést a külföldi szélsőségesekről.

Azt meg különösen furcsállják, miért zavarná a Fideszt egy olyan ügy, amelyet annak idején az illetékes parlamenti bizottság egyhangúlag szavazott meg. A feljelentés ezek tükrében jogilag értelmetlen, és felmerül a gyanú, hogy kizárólag politikai célokat szolgál.

Ebben az ügyben legutóbb a Pesti Srácok online portál állított valótlant, és emiatt helyreigazításra is kényszerült – emlékeztet az intézet. A Political Capital különben továbbra is támogatja a szóban forgó elemzések nyilvánosságra hozatalát, erről azonban csak a titokgazda hozhat döntést.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.