Kulturkampf is kezdődik a jobboldalon?

A Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nagyobb befolyást szeretne a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pénzosztásánál a kollégiumi keretet és a miniszteri keretet illetően is.

A Népszabadságot tájékoztató egyik forrás szerint az akadémia vezetése húsvét előtt tanácskozott az MMA és a kulturális alap együttműködéséről, és állítólag olyan papírost osztottak ki, amely szerint a művészeti akadémiának a szerepét erősítenék az NKA rovására.

Fekete György és Balog Zoltán a Pesti Vigadóban
Fekete György és Balog Zoltán a Pesti Vigadóban
Bruzák Noémi / MTI

Az MMA kultúrstratégiai szerepének a megerősítéséről szóló kormányhatározat szerint Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének Fekete György MMA-elnökkel együttműködésben kell javaslatot tennie arra, hogy az akadémia miként működjön közre az NKA forrásainak a felhasználásában. A korábbi hírek szerint Balog Zoltán, aki a kulturális alap elnöke is, korábban már tárgyalt az együttműködési megállapodásról az MMA-vezetéssel, a húsvét előtti tanácskozásra viszont a miniszter nem kapott meghívást – mondták lapunknak.

Az NKA vezető testülete, a bizottság a kollégiumok javaslatainak, valamint stratégiáiknak figyelembevételével, a miniszter egyetértésével hivatott dönteni az egyes kollégiumok által felosztható keret nagyságáról. A felhasználó keret az ötös lottó játékadójának 90 százaléka. Volt olyan konzervatív művész, aki lapunknak azt mondta, nem feltételezi, hogy Fekete György kívánatosnak tartaná, ha a kulturkampf, amely a művészeti akadémia létrejöttekor, illetve a Műcsarnok MMA-nak ítélése után lángolt fel, ismét „szikrát kapna”, mégpedig a jobboldalról.

Ezt el kell kerülni, Fekete Györgynek nem „hátsó szobákban” kellene terveket szőnie – jegyezte meg informátorunk –, hanem Balog Zoltán miniszterrel kellene megegyezésre jutnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.