Jobbik: egyeduralomra tör a Fidesz

A Jobbik szerint a Fidesz alkotmányozásra vonatkozó javaslata a kormányoldal cezaromániájáról tesz tanúbizonyságot.

A Fidesz egy tollvonással megszüntetné az ellenzék alkotmányban rögzített két legfontosabb biztosítékát a demokrciára - jelentette ki Novák Előd alelnök keddi sajtótájékoztatóján.

Az egyik kifogásolt pont az alkotmánybírák választására vonatkozik. A jelenlegi szabályozás szerint, az alkotmány azt mondja ki, hogy az Ab tagjaira az országgyűlési képviselőcsoportok egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot. Ezt a kormány megszüntetné, egyeduralmat biztosítva maguknak - mondta a képviselő.

A másik pont "ennél is sunyibb", sorok között történő módosítás - mondta a jobbikos képviselő. - Azt a passzust szeretnének kivenni az alkotmányból, amely kimondja, hogy az új alkotmány részletes szabályairól szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadásához a képviselők négyötödének többsége szükséges.

A Horn-kormány komolyabban vette a nemzeti együttműködést, mint a jelenlegi - jutott meglepő következtetésre Novák Előd.

Szóvá tette azt is, hogy olyan javaslatot terjesztett elő a kormányoldal, ami a június havi üléstervben nem szerepelt.

Az Ab-ről, valamint az alkotmányról szóló törvények módosítását kezdeményező hétfői javaslatukban nyolctagú, az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira javaslatot tevő parlamenti jelölőbizottság létrehozását kezdeményezték a kormánypárti képviselők.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.