galéria megtekintése

Jobbik: Nesze neked, cukiság!

4 komment


Czene Gábor
NOL

Csattanós választ adott Vona Gábor azoknak, akik aggódtak, hogy a vadhajtások nyesegetése közben a Jobbik távolabb kerül a szélsőjobboldaltól. Mindenki nyugodjon le: erről szó sincs. Elvégre a pártelnök a 2006-os tévéostrom idején kétes hírnevet szerzett Toroczkai Lászlót is szívesen látja a Jobbik vezetőségében. Sőt. Valósággal könyörgött neki, hogy tegyen eleget a felkérésnek.

Vona a múlt héten jelentette be, hogy élni fog elnöki vétójogával: a közelgő tisztújító kongresszuson nem engedi, hogy újra alelnökké válasszák Apáti Istvánt, Novák Elődöt és Szávay Istvánt. Rögtön beindult a találgatás a jobbikos mércével mérsékeltnek számító irányzat és a „radikális" szárny küzdelméről, amit a párt hivatalos kommunikációja gőzerővel próbált cáfolni.

Novák a kispadra került
Novák a kispadra került
Földi D. Attila / Népszabadság

A pártelnök azzal indokolta – az érintetteket váratlanul érő – döntését, hogy a Jobbik szeretne kormányra kerülni, és ehhez olyan csapatra van szüksége, amelyben helyet kapnak a saját településükön már bizonyított polgármesterek. Vona úgy vélte, a közreműködésükkel más rétegek felé is nyitni lehet.

 

Vona Gábor most megnevezte, hogy a három mellőzött eddigi alelnök helyett Janiczak Dávid ózdi, Fülöp Erik tiszavasvári és Toroczkai László ásotthalmi polgármestert szeretné a párt vezetőségében tudni. Előbbi kettő nem meglepetés, és Toroczkai László is csak annyiban, hogy korábban ő már nemet mondott Vona felkérésére. Néhány napja Toroczkai még azt bizonygatta, hogy remekül érzi magát a déli határnál lévő Ásotthalmon, nem hiányzik az életéből a „mocskos" pártpolitika: „Nagyon jó helyen vagyok, imádom azt csinálni, amit most csinálok."

Torockai szárnyra kaphat
Torockai turulként repül az elnökségbe

Nem tudunk másra gondolni, Vona Gábor rendkívül jó rábeszélőképességgel bír. Toroczkai László felülbírálta álláspontját, és a pártelnök harmadik felkérését végül elfogadta.

Toroczkai László több szélsőjobboldali szervezet (Betyársereg, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom) alapítója, neve a 2006-os utcai zavargások során vált országosan ismertté. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Szabadság téri tévészékházat megostromolták az autókat is gyújtogató vandálok. Hozhatunk közelebbi példát is. Toroczkai egy márciusban tartott konferencián a „migránsügyről" szólva arról beszélt, hogy hosszú előkészület után meghirdették Európa megszállását: „a fehér ember végső kiirtásáról beszélünk".

Annyi már most elmondható, hogy Vona Gábor furcsa elképzelésekkel bír arról, egy kormányzásra készülő „nemzeti néppártnak" milyen csapattal kell nekivágnia a parlamenti választásnak.

A háttérbe szorított három alelnök eredetileg úgy tervezte, hogy a pártvezéri vétó ellenére megpróbálja összegyűjteni az induláshoz szükséges jelöléseket. Elsőként Szávay István gondolta meg magát, most pedig Apáti István is közhírré tette, hogy beletörődik a pártelnök akaratába, és visszalép. „Tény, hogy van igény az indulásomra. Ugyanakkor napról napra növekszik egy másik igény. A békesség iránti igény. Akkor most mi legyen a fontosabb? Úgy döntöttem: a béke" – magyarázta el Apáti, miért tért más belátásra.

Baljós árnyak Vona mögött
Baljós árnyak Vona mögött
Földi Imre / Népszabadság

Novák Előd viszont egyelőre tartja magát ahhoz, hogy akkor is elindul az alelnökségért, ha a választási procedúrában már nem vehet részt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.