Jobbik: a kormány lerabolta az országot

A Jobbik szerint a kormány a "fideszes haverok helyzetbe hozásával", valamint a multinacionális cégek támogatásával "lerabolta az országot" 2014-ben.
Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese fogalmazott így hétfőn, Budapesten tartott gazdasági évértékelő sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, a kabinet idén is folytatta azt a gyakorlatát, amellyel a hozzá politikailag közel állókat juttatta olyan szerződésekhez, amelyek állami, illetve önkormányzati forrásból biztosítottak nagy nyereséget. Volner János szerint ez azt okozta, hogy alig van nemzetközileg versenyképes, piaci alapon működő magyar vállalkozás.

A jobbikos képviselő ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a kormány "nemzeti retorikája" ellenére továbbra is a külföldi tőke jelenlétére alapozva próbálja növelni a gazdaság és a foglalkoztatás teljesítményét.

Bizarrnak nevezte, hogy miközben az európai uniós statisztikák alapján a magyar lakosság 33,5 százaléka szegénységben él, addig a magyar adófizetők pénzéből támogatják a "német luxusipar" ide érkező cégeit. A Jobbik hazugnak tartja a jegybank növekedési hitelprogramjának "propagandáját" is, hiszen a 701 milliárd forintos programból mindössze 18 milliárd forint jutott a tíz alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató cégeknek, miközben a hiteleket "egyszerű, kétkezi munkát végző vállalkozásokkal népszerűsítették".

Volner János szerint a kormánynak a foglalkoztatás és az államadósság javulásáról szóló beszámolói sem fedik a valóságot. Hangsúlyozta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a foglalkoztatásban semmi nyoma javulásnak, hiszen 2010 tavaszán 60,4 százalékos volt a foglalkoztatás a 20 és 64 év közötti lakosság körében, az idén ősszel pedig 60,6 százalékos.
A jobbikos politikus szerint az államadósság területén még rosszabb a helyet, a 2010-es 82,1 százalékról ugyanis 83 százalékra emelkedett a hiány. Ez azt jelenti például, hogy a kormány nyomtalanul tüntette el a 3000 milliárd forintos magánynyugdíj-pénztári megtakarításokat.

Volner János kitért arra is, hogy a kabinet a devizahitelesek helyzetét sem tudta érdemben javítani, a piaci árfolyamon történő forintosítás ugyanis a bankoknak kedvezett. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a probléma fennmaradását jól mutatja, hogy jelenleg is 150 ezer családnak van 90 napon túli devizahitel-tartozása.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.