galéria megtekintése

Jó kis trükk volt a népszavazás, de másodjára már nem fogják bevenni

33 komment


M. László Ferenc

Bár érvénytelen lett a referendum, a Fidesz trükkje bejött. Mozgósítani tudta korábban fásult táborát, és gyengítette a Jobbikot. Kérdés, hogy a 2008-ban kitalált taktika 2018-ban is beválik-e


Miután a fideszes politikusok két napon keresztül kínosan kerülték az „eredménytelen" szó kimondását, a keddi miniszterelnöki sajtótájékoztatón Orbán Viktor új irányt jelölt ki a népszavazási eredmény értékelését illetően. A kormányfő szerint az alacsony részvételtől függetlenül egy pártok fölötti, „nemzeti egység" alakult ki október 2-án.

Vasárnap 3,28 millió választópolgár mondott nemet a betelepítési kvótára. Ennél 1,14 millióval kapott kevesebbet a Fidesz-KDNP listája a 2014-es országgyűlési választásokon, tehát abban igaza van a miniszterelnöknek, hogy nemcsak a kormánypárti tábor szavazott nemmel. Úgy fest, most a két jobboldali párt tábora adta össze a „nemzeti egységet": két évvel ezelőtt a Fidesz és a Jobbik listáira összesen 3,4 millió voks érkezett. Árnyalhatja viszont a képet, hogy a Jobbik visszafogottan kampányolt, Vona Gábor már korábban arra számított, hogy a referendum érvénytelen lesz, így lemondásra szólíthatja fel Orbánt. Ugyanakkor a kormánypárti közvélemény-kutatók hónapok óta azt hangsúlyozzák, hogy a baloldali szavazók is elutasítják a menekültek befogadását, közülük is sokan nemmel akartak voksolni.

Azt kiderítendő, mégis kikből áll össze a nemek 3,28 milliós tábora, kidolgoztunk egy tesztet. Összesítettük, hogyan szavaztak a választók az inkább balra húzó Budapesten, illetve azon 46 településen, amelyeket baloldali polgármesterek irányítanak. Megvizsgáltuk a jobbikos települések számait is. Végül megmértük, hogyan tudott mozgósítani ezekben a helységekben a Fidesz, és kiket vitt el az urnákhoz.

 

Az adatok alapján leszögezhető, hogy a baloldali pártok bojkottfelhívása sikeres volt. A fővárosban átlag alatti, 39,4 százalékos volt a részvétel, ráadásul a szavazók 11,7 százaléka érvénytelenül voksolt. A 33 baloldali településen még ennél is alacsonyabb, 37,5 volt a részvétel. Úgy fest, hogy ezzel kifejezetten a kérdést megfogalmazó kormánynak üzentek, hiszen a 2014-es országgyűlési választásokon még 68, illetve 64 százalékos volt a választók aktivitása. Másrészt megnéztük azt is, hogy kik szavazhattak nemmel ezeken a településeken. Budapesten jóval alacsonyabb részvétel mellett csak tízezerrel voltak kevesebben, mint ahányan a Fideszre és a Jobbikra voksoltak két éve, a baloldali településeken viszont pont tízezerrel többen.

A 13 jobbikos polgármester irányította település a részvételt tekintve hozta az országos átlagot, sőt, a helységek fele bőven felette teljesített. Bár feltűnően alacsony volt a részvétel abban két városban, amelynek vezetői egyben tagjai a radikális párt elnökségének – Tiszavasváriban 36,6%, Ózdon 31,3% –, minden összevetve elmondható, hogy a jobbikos településeken most csak tíz százalékkal volt kevesebb a nem, mint ahányan a két jobboldali pártra voksoltak 2014-ben.

Mindebből több következtetés is levonható. Először: a 11-12 milliárdba került kormányzati kampány és a pártapparátus még azokon a településeken is mozgósítani tudta a jobboldali tábort, ahol nehezített volt a terep. Ami még akkor is jó hír a Fidesznek, ha a fő célt nem sikerült elérni. Hiszen a 2014-es újpesti, a 2015-ös veszprémi és tapolcai vesztes időközin még fásult volt a tábora. Kérdés viszont, hogy a migráns-téma és a tábor lelkesedése kitart-e még másfél évig, ugyanis nemrég Orbán határozottan cáfolta, hogy előrehozott választásokat tervezne.

Másodszor: Orbán megint a régi, bevált receptet követte. 2008-ban is egy referendummal próbált szavazókat elszipkázni az ellenféltől. Ez akkor sikerült: két évre rá 433 ezerrel több voksot szerzett a Fidesz, mint a népszavazás előtti 2006-os választáson. Vasárnap ez a taktika csak a Jobbikkal szemben vált be. Kérdés, hogy Vona fideszes korrupciót támadó stratégiája elég lesz-e 2018-ban a jobbikos tábor egyben tartására. Egy biztos, másfél év múlva még ennél is durvább kampányra számíthatunk.

Ellenzéki rekorderek

A borsodi Farkaslyuk a rekorder 16,7 százalékkal, és mindössze öt olyan baloldali polgármester vezette települést találtunk, ahol az országos átlag felé ment a részvétel. Ezek – Szentest kivéve – pár száz fős települések. Ugyanakkor csak a budapesti kerületekben és a nagyobb városokban – Szegeden, Salgótarjánban, Szentesen – ment az országos átlag felé az érvénytelen voksok aránya, tehát a Kétfarkú Kutya Párt kampánya a falvakban nem hatott. A jobbikos települések közül Mátraballa a csúcstartó 59 százalékkal: egy olyan a Heves megyei faluról van szó, ahol legfeljebb csak a tévében láttak migránsokat. Ezt még a határmenti, menekültválságban érintett, a radikális nézeteiről ismert Toroczkai László vezette Ásotthalom is „alulmúlta" a maga 47 százalékával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.