Jó hír a magyar raboknak, de még jobb hír nekünk

Mostantól környezetbarát, csökkentett károsanyag-kibocsátású motorral üzemelő, klímaberendezéssel felszerelt mikrobuszokkal szállítják Magyarországon a fogvatartottakat. A 32 autót 320 millióért vásárolták.

Új fogvatartotti szállítójárműveket adott át a fegyintézeteknek Tasnádi László belügyi államtitkár és Csóti András, a büntetés-végrehajtás (bv.) országos parancsnoka szerdán – tudatja közleményében a bv. Ám ez még csak a kezdet, hiszen az év végéig további 31 autót vásárolnak.

Fotó: Tóth Viktor / Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

A bv. évente átlagosan nyolcvanezer fogvatartott szállítását végzi, és elsősorban a bírósági tárgyalásokra, illetve gyógykezelésre viszik a rabokat. Így egy-egy embert négy-öt alkalommal is fuvaroznak.

A szállítás különben az egyik legnagyobb biztonsági kockázatot jelentő tevékenység – hangsúlyozzák –, amikor gondoskodni kell a rabok őrzéséről, ugyanakkor a személyi állománynak kulturált munkakörülményeket kell teremteni. De a bv. a fogvatartottakról sem feledkezik meg, jelezve, nem kevésbé fontos, hogy a szállítás során számukra is normális feltételeket teremtsenek. Minden ülőhelyen 2 pontos biztonsági öv található, s az utas- és a szállítótér egyaránt klimatizált.

De ez még mind semmi, hiszen a gépjárműflotta megújítása során a környezettudatosság szintén szempont volt. Vagyis: a négy őr és négy rab szállítására alkalmas Opel Movano típusú járművek a legmodernebb, környezetkímélő és csökkentett károsanyag-kibocsátású Euro 5-ös motorral üzemelnek, s a járműveket energiatakarékos LED-világítással látták el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.