Jelképesen elfoglalta a Parlamentet a romapárt

Szombaton egy figyelemfelhívó demonstráció keretében jelképesen elfoglalta az Országgyűlés épületét a jelenleg még bejegyzés alatt álló Magyar Cigányok Országos Pártja. A legújabb romapárt szerint az alulképzettség, a munkanélküliség, a szociális háló és az egészségügyi felvilágosítás hiánya, valamint a cigánytelepek felszámolása jelentik a legfőbb megoldandó problémákat. A debütáló szervezet Farkas Flóriánnak, az OCÖ elnökének azonnali lemondását követeli.

A Magyar Cigányok Országos Pártja által szervezett demonstráción az ország tizenkét megyéjéből, különbuszokkal érkező, 300-350 fő a Nyugati pályaudvar parkolójából indult, és vonult rendőri kísérettel "Munkát, kenyeret!" és "Tisztességes megélhetést!" jelszavakat skandálva az Alkotmány utcába - a Hír24 tudósítása szerint.

Résztvevők sétálnak a Magyar Cigányok Országos Pártjának figyelemfelhívó demonstrációján
Budapest, 2012. május 5. Résztvevők sétálnak a Magyar Cigányok Országos Pártjának figyelemfelhívó demonstrációján, a Bajcsy-Zsilinszky úton. MTI Fotó: Marjai János

A tüntetés helyszínén Menyhért-Mészáros László, a jelenleg még bejegyzés alatt álló párt sajtóreferense a Hír24-nek azt mondta: a politikusok elárulták, magára hagyták a reménytelen, kilátástalan helyzetbe került magyar cigányságot, akik csupán emberhez méltó életet szeretnének, itt Magyarországon. Mert mint fogalmazott, "ők nem az Azori-szigeteken élnek, és nem akarnak Kanadába disszidálni."

Lakatos István pártelnök szerint a megbélyegzés, a cigánysággal szembeni előítéletesség egyre kézenfoghatóbb az országban, és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nem képviseli megfelelően a romák érdekeit. "A cigányság csak abba a társadalomba tud integrálódni, amelyik engedi azt. A roma kisebbséget fel kell zárkóztatni, ugyanis jelenleg nagyon alacsony szinten áll. Ebből adódóan pedig az életesélyeink nagyon rosszak" - idézi az elnököt a Hír24.

A legfőbb probléma a Magyar Cigányok Országos Pártja szerint az alulképzettség, a munkanélküliség, a lakhatási és a szociális háló, valamint az egészségügyi felvilágosítás hiánya és a cigánytelepek felszámolása. "Nem kuncsorogni, kéregetni jöttünk, hanem hogy lehetőséget biztosítsanak számunkra egy élhetőbb, szebb jövőért, és, ami a legfontosabb, hogy munkalehetőséghez jussunk. Tevőleges részesei akarunk lenni a sorsunk, életünk alakulásának" - zárta a demonstrációt Lakatos Gyula alelnök. Hozzátette: az elmondottakat még szombaton eljuttatják Farkas Flóriánnak, az OCÖ elnökének is, akinek azonnali lemondását követelik - írja a Hír24.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.