Jelentős lépés a mamut felélesztéséért

Egyre közelebb a kutatók régi álma: a mamut újraélesztése. A Harvard Egyetem genetikusai a szibériai fagyban megőrzött szőrös őselefánt néhány génjét mai ormányosok sejtjeibe ültették, amelyek ott működni kezdtek.

A mintegy 3300 éve élt mamutból több kisebb-nagyobb, rendkívül jól megőrzött példányt találtak eddig Szibériában. Az amerikai kutatóknak sikerült néhány sejtet épségben a laboratóriumba szállítani és olyan géneket ezekből kivonni, melyek csak a mamutra jellemző tulajdonságokért felelnek. Ilyen például a szőrzet, a test különböző részén lévő bőralatti zsírtartalékok és a nagyobb fül.

Emmanuel Janssens Casteels belga állatszobrász fiatal mamutot ábrázoló alkotása
Emmanuel Janssens Casteels belga állatszobrász fiatal mamutot ábrázoló alkotása
Regis Duvignau / Reuters

A 2012-ben felfedezett Crispr/Cas9 technika használatával Georg Church és munkatársai speciálisan az elefánt-DNS megadott helyére tudják beilleszteni a mamutgéneket. Az ázsiai elefánt genetikai anyagába „szerkesztett" ősi géneket a kutatók a sarkvidéki Wrangel szigetén talált, vélhetően egyik legutolsó mamutpéldány teteméből nyerték.

A kísérletnek azonban sok ellenzője van. A mamut sikeres felélesztéséhez – klónozásához – ázsiaielefánt-nőstények kellenének, amelyek kihordanák a mesterségesen újratervezett állatot. Ezt azonban több kutató veszélyesnek és etikátlannak tartja, hiszen a mintegy 22 hónapnyi vemhességnek számtalan veszélyét látják, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerül épségben világra hozni a jövevényt. Alex Greenwood DNS-kutató kijelentette, hogy miközben nem biztos, hogy meg tudjuk menteni a kihalástól az orvvadászok és élőhelyük eltűnése miatt fenyegetett elefántokat, egy ősi faj visszahozása jelenünkbe igencsak kérdéses.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.