galéria megtekintése

Jegynepperek, SIM kártya-üzérek húznak hasznot a menekültekből

„Egyszer egy afgán családot a szegedi pályaudvar előtti villamosról szedtünk le, mert azt hitték, azzal kell továbbutazniuk Budapestre.” Egy szegedi önkéntes mesélte ezt korábban lapunknak, ám jelezte rögtön: ritkán fordulnak elő hasonló esetek, a szír és afgán menekültek nagy többsége ugyanis – mire a több ezer kilométeres, hetekig, hónapokig tartó utazás során Magyarországra ér – már kifejezetten rutinos abban, hogy azonnal felmérje lehetőségeit, s tájékozódjon arról: merre, miként utazhatna tovább Nyugatra. Az eligazodásban ráadásul egyre több segítséget kaphatnak Magyarországon: jobbára jószívű önkéntesektől ingyen, olykor azonban „ügyeskedőktől”, pénzért.

Bár a lapunk által megkérdezett menekültek határozottan tagadták, hogy útjuk során bármikor is embercsempész segítette volna őket, Szeged térségében akadnak, akik tudni vélik: vannak olyan emberek, aki pénzért mutatják az utat a kisebb-nagyobb csoportoknak a szerb–magyar zöldhatáron át. Más kérdés, hogy egyre kevesebbet ér a „sétáltatóként” is emlegetett emberek helyismerete, hiszen mára sok helyen széles, kitaposott ösvény vezeti át Magyarországra a menekültek csoportjait.

A hazai hatósági, regisztrációs procedúra után a menekültek a szegedi pályaudvar önkénteseire támaszkodhatnak, de a taxiállomáson várakozó sofőrök is segítségükre lehetnek. Már amennyiben meg tudnak egyezni az árban. Ez gyakorta sikerül, hiszen az egyik taxisofőr nem is titkolta: az utóbbi hetekben rendszeressé váltak a budapesti fuvarok. Mint mesélte, jobbára a tehetősebbnek számító szír családok utaznak taxival Budapestre. Megtudtuk,

 
korábban volt példa arra, hogy 200-300 ezer forintot „húzott” egy sofőr egy fordulón.

Igaz, a feltűnően nagy összeg arról árulkodik: nem egyszerűen „svarc”, hanem súlyosan törvénysértő volt az a fuvar, alighanem nem volt papírjuk az utasoknak.

.

– Most már 150-200 eurót is alig tudnak fizetni – mondta egy sofőr, aki határozottan állította, nem illegális szállítani azokat, akiket már regisztráltak a hatóságok. Éppen ezért – magyarázta – csak azok ülhetnek be a kocsijába, akiknek például a bicskei menekülttáborba kell menniük, vagyis a budapesti úti cél „védhető”. Még akkor is, ha mindenki pontosan tudja: a menekült szinte bizonyosan nem Bicskére, hanem Ausztriába utazna tovább.

Reviczky Zsolt

A menekültek túlnyomó része persze nem taxizik: szinte kivétel nélkül vonattal mennek tovább Szegedről. Ez azonban csak akkor ingyenes, ha a számukra kijelölt táborba tartanak. Csakhogy a legtöbb menekültnek eszében sincs Szegedről a táborba menni: Budapesten át Nyugat a cél. Ez esetben viszont – például a debreceni táborba irányítottaknak – menetjegyre van szükségük: ennek megvásárlása viszont nem is olyan könnyű, ha anyanyelvükön kívül más nyelvet nem, vagy csak alig beszélnek. Ráadásul egyes önkéntesek szerint a MÁV-pénztárban olykor szándékosan nehezebben értik a vevőt, ha az menekültnek tűnik. A vásárlásban az önkéntesek elvileg nem segíthetnek, hiszen az már a jogszerűség határát súrolná.

Nem véletlen, hogy megjelentek az ügyeskedők a szegedi állomáson:

haszonért vették meg a jegyet a menekülteknek.

(Itt érdemes megemlíteni, nem csak jegynepperekről, SIM kártya-üzérekről is hallani: mivel a feltöltős mobil vásárlásához is kellenek személyes okmányok, akadnak, akik jutalékért „segítenek” a vásárlásban.) A szegedi pályaudvarról továbbutazók között akadnak olyanok is, akik nem a számukra kijelölt tábor felé indulnak, de nem akarnak vagy nem tudnak jegyet venni. Ők sok esetben sarokba szorítják a MÁV teljes apparátusát. Ha ugyanis a vonatokról a kalauzok minden jegy nélkül utazót le akarnának szállítani, akkor lényegében megbénulna a Szeged–Budapest vonat forgalma, annyit állna a szerelvény egy-egy állomáson...

Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál, elsősorban az anyagi helyzettől és a felkészültségtől függően, sokféle megoldással próbálkoznak a menekültek. Találkoztunk olyan családdal, amely Budapesten célirányosan indult el egy, a pályaudvarhoz közeli térre: mint mesélték, egy Németországban élő rokon jön értük autóval. Volt, aki azt mondta, egy „ismerősre” kell várnia, aki majd „segít” neki továbbutazni.

Mások rögtön a taxikhoz igyekeztek: némi pénz és néhány szó is elég volt ahhoz, hogy a sofőr tudja, az Ausztriába és Németországba tartó vonatokat indító Keletibe lesz a fuvar. S persze ott vannak százával, ezrével azok a családok, fiatalok, akik reménytelennek tetsző helyzetben vannak: alig van pénzük, ráadásul sem helyismeretük, sem kapcsolatuk. Ők sokszor csapatba verődve sodródnak az eseményekkel, s várnak egy kínálkozó helyzetre. Helyzetükről sokat elárul: akadt olyan afgán családfő, aki a II. János Pál pápa téren kétségbeesésében már lapunk munkatársától kért tanácsot és segítséget, hogyan tudna továbbutazni Németország felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.