Jávor és Szabó: A PM elkészült saját listáival

Bár az Együtt-PM szövetség várhatóan csak januárban véglegesíti majd a közös országgyűlési és európai parlamenti listáját, a szövetséget alkotó Párbeszéd Magyarországért párt szombati taggyűlésén már megszavazta a saját névsorát – tudta meg a Népszabadság.

A zöldpárti tanácskozáson elsőként döntöttek a még nyitott egyéni körzetek betöltéséről. Mint ismert: az MSZP és az Együtt-PM megállapodása értelmében a 106 egyéni választókerületből Bajnaiék 31 körzetben állíthatnak saját jelöltet, ebből a PM több mint tízben. A most szombati taggyűlésen dőlt el hivatalosan, hogy az utolsó pillanatban – egyfajta meglepetésként – a szocialistáktól megkapott kaposvári körzetben Huszka Imre indul, a sokáig nyitva maradt XII. kerületben pedig Szabó Tímea lesz az Együtt-PM, és mint így, az MSZP képviselőjelöltje is.

Jávor Benedek és Szabó Tímea megválasztott társelnökök az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért első kongresszusán
Budapest, 2013. február 17. Jávor Benedek és Szabó Tímea megválasztott társelnökök az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért első kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón a budapesti A38 Hajón 2013. február 17-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A Párbeszéd Magyarországért döntött az országos és európai parlamenti listájáról is. Előbbit Szabó Tímea társelnök vezeti, őt – a kampánykoordináció miatt egyéniben nem induló – Karácsony Gergely követi, majd a balatonfüredi egyéni jelölt és gazdasági szakpolitikus Scheiring Gábor, majd a pártigazgató Dorosz Dávid következnek.

Az európai parlamenti listát pedig Jávor Benedek társelnök vezeti, őt a már említett Dorosz Dávid követi, a harmadik helyen Herman Zita nemzetközi és európai koordinátor szerepel, majd Szilágyi Péter volt parlamenti jegyző neve olvasható az elfogadott névsorban. Hozzá kell tenni, hogy mindkét lista természetesen csak irányadó, hiszen az Együtt és a PM közös országgyűlési és európai parlamenti listát fog állítani, a két névsor összehangolásáról pedig a szándékok szerint csak januárban döntenek.

Az bizonyos, hogy az Együtt-PM országgyűlési listáját Bajnai Gordon vezeti majd miniszterelnök-jelöltként és a közös európai névsor listavezetőjét is elméletileg az Együtt adhatja majd. Úgy tudjuk, hogy Bajnaiék egyelőre Balázs Péter volt uniós biztost és külügyminisztert szeretnék a lista élén látni, de ez ügyben még zajlanak az egyeztetések.

Az biztos, hogy a PM adhatja az EP-lista második helyezettjét (aki így vélhetően Jávor lesz), illetve a negyedik és ötödik nevet a sorban. Az sem kizárt, hogy végül Jávor Benedek lesz az Együtt-PM közös listavezetője a brüsszeli jelöltek között, ha nem sikerül Balázs Péterrel vagy mással megállapodni a feladatról.

Forrásaink úgy számolnak, hogy a várhatóan külön időpontban tartott európai parlamenti választásokon az Együtt-PM egy, esetleg kettő mandátumot el fog tudni hozni, függően a részvétel nagyságától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.