Jászberény nem kér az „odatévedő” menekültekből

Egyhavi képviselői tiszteletdíját ajánlotta fel a Jászberénybe befogadandó menekültek főplébániai ellátására Gedei József, a város volt polgármestere, s azt kérte társaitól, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A testület leszavazta a javaslatot.

Azért ajánlottam fel a szeptemberi tiszteletdíjamat, mert ezen a módon szerettem volna támogatni Ferenc pápa kérését, hogy minden plébánia fogadjon be menekülteket – mondta lapunknak Gedei József, Jászberény volt polgármestere, jelenlegi DK-s önkormányzati képviselő. Előbb sürgősségi, majd a polgármesteri hivatal tanácsára módosító javaslatként nyújtotta be indítványát Jászberény polgármesterének, a fideszes Szabó Tamásnak. 

– Arra számítottam, hogy a pápai és a bíborosi felhívás meggyőzi a „gyüttmentektől” vonakodó katolikus jászokat, és mások is csatlakoznak majd a humanitárius akcióhoz. De legalábbis nem akadályozzák meg, hogy a „saját pénzem” egy részével így rendelkezzem. Tévedtem. A polgármester a szokásokra hivatkozva nem fogadta be, a testület pedig egyhangúlag leszavazta indítványomat. Szabó Tamás azt javasolta, hogy az októberi ülésen próbálkozzak újra – mondta a képviselő.

– Jászberény képviselő-testülete a város fejlesztéséhez várja az EU milliárdjait, de figyelmen kívül hagyja humanitárius alapértékeit. Beül a templomba, de elszabotálja a pápai felhívást a menekültek befogadására. Viseletben magyarkodik, de Szent István intelmeit nem követi – fogalmazott Gedei. Szavai szerint az elutasítás valódi indokát az ülés további napirendjei tették világossá. Itt a képviselők, élükön a polgármesterrel arról értekeztek, hogyan lehetne elriasztani az ide tévedő menekülteket, s hogyan lehetne kikerülni egy esetleges kormányzati intézkedést, nehogy városukba harmadik országbeli munkaerő kerüljön.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.