Hoffmann: az oktatásnak a kétharmados állam értékrendjét kell közvetítenie

Minden gyereknek meg kell tanulnia a János vitézt – ha nem is szóról szóra az egészet –, mert abban "sűrűsödve ott van a magyarságunk"- mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár Szombathelyen, ahol a készülő új nemzeti köznevelési rendszer tartalmát ismertette.

A felemelkedést szolgálja és a nemzeti középosztály erősítését célozza az új nemzeti köznevelési rendszer – hangsúlyozta az államtitkár országjáró körútja szombathelyi állomásán, pedagógusok előtt. Hoffmann Rózsa megismételte azt a sokszor hangoztatott nézetét, hogy a köznevelés nem szolgáltatás, hanem közszolgálat, állami feladat. Ebben persze az egyházak és az alapítványok is komoly szerepet kaphatnak – tette hozzá.

A szolgáltatás definícióját többek között azért utasította el, mert a szolgáltató olyan értéket kínál, amire van kereslet. Az iskola nem lehet ilyen, nem lesheti az igénylők kívánságait, hanem az ország megújítására vállalkozó és arra kétharmados felhatalmazást kapott állam értékrendjét kell közvetítenie, hangoztatta az államtitkár.

Később úgy fogalmazott: az új köznevelési rendszer értékrendje a kormányprogramra és a nemzeti hitvallásra támaszkodik. A tanítás tartalmát az állam határozza meg – hangoztatta.

Elmondta: az állam a kormányhivatalokon keresztül érvényesíti kötelezettségét. Hoffmann azt is szorgalmazta, hogy az iskolák igazgatóit a szakminiszter nevezze ki, ez ugyanis növelné a pedagógusok presztizsét.

A laikusok nem kapnak lehetőséget a döntésekben való formális részvételre – mondta az államtitkár. Szerinte a szülők és a gyerekek nem tudnak szakmai véleményt formálni. A döntés joga a nevelőtestületé lesz, és „a szakmai önállóság büszkeséggel tölti el a pedagógusokat” - hangsúlyozta.

Az előadását követő sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta:amíg a megtévesztett szülők egy része úgy gondolja, hogy a hitoktatás árt a gyereknek, addig a hittant nem teszik kötelezővé, de minden rendelkezésükre álló eszközzel szorgalmazzák és segítik azt.

Arról is beszélt, hogy átalakítják az érettségi rendszert is, ám erről bővebbet egyelőre nem mondott.

A felsőoktatási törvényről érdemben nem esett szó, csupán az MTI kérdésére cáfolta, hogy a jogászokat csak költségtérítéses formában képeznek a jövőben. Meggyőződésem szerint kell maradnia államilag finanszírozott helynek is a jogi egyetemeken, mondta az államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.